València aprova eximir les comissions de l’ús del registrador sonor en Falles

La majoria de presidents havia sol·licitat la modificació de l'ordenança sobre les limitacions en envelats i al carrer

L'Ajuntament de València aprova eximir les comissions falleres de l'ús del registrador sonor en Falles
L'Ajuntament de València aprova eximir les comissions falleres de l'ús del registrador sonor en Falles / Ajuntament de València

La junta de govern de l’Ajuntament de València ha aprovat una moció per la qual s’eximiran les comissions falleres de la ciutat d'usar el registrador sonor "en les actuacions musicals amb equips d’amplificació i reproducció sonora celebrades als envelats".  

Es preveu que el ple del consistori aprove una modificació de l’ordenança de protecció contra la contaminació acústica, concretament de l’article 42, cosa que "dona resposta a les inquietuds expressades des de les instàncies falleres". L’exempció serà efectiva "únicament durant el període faller establit en el ban", segons ha indicat l'Ajuntament en un comunicat.  

Un registrador sonor, o sonògraf registrador, és un dispositiu que mostra i emmagatzema les dades referents als nivells de soroll existents al lloc on s’instal·la. L’acord de la junta matisa que l’exempció de fer ús d’este dispositiu no s’estén a l’ús "del limitador ni al seu nivell d’emissió màxim de 85 dBA". Per tant, es manté l’obligació per a les comissions de tindre limitador i un nivell d’emissió màxim de 85 dBA. Els limitadors són un tipus especial de compressor d’àudio que controla els pics del senyal acústic.  

La proposta, aprovada este divendres, assenyala que en el sector faller "s’ha reclamat una modificació de l’ordenança relacionada amb les actuacions musicals". Concretament, en l’assemblea general de l’11 de setembre del 2023, els presidents de falles van sol·licitar majoritàriament la modificació de l’ordenança respecte a l’ús dels registradors en les actuacions musicals als envelats gestionats per les comissions falleres.  

Límits màxims de 90 i 85 dBA

A més, les revetles i els concerts "se celebren a la via pública fora dels envelats", tal com s’exposa en la moció aprovada, "i este tipus d’actuacions musicals comporten una major afecció acústica, ja que el límit màxim autoritzat és de 90 dBA. Per això, es continua exigint limitador-registrador". En el cas dels envelats, on el nivell màxim d’emissió és de 85 dBA, la confluència de gent és més limitada que a la via pública i amb menor intensitat acústica.  

En definitiva, tal com ha indicat la Regidoria de Falles, les comissions tindran l’obligació de disposar als envelats només de limitador (sense registrador), amb un nivell d’emissió màxim de 85 dBA, mentre que a la via pública es manté l’obligació del limitador-registrador amb un màxim de 90 dBA.  

En l’acord de la junta de govern local es recorda que la festa de les Falles està declarada, des del 2016, patrimoni immaterial de la humanitat, "a més de pels monuments o col·leccions d’objectes tangibles, també per les tradicions o expressions que actuen com a nexe d’unió intergeneracional".  

"Les tradicions orals, les arts de l’espectacle, els usos socials, els rituals, els actes festius, els coneixements i les pràctiques relacionades amb la natura i l’univers, o els sabers i tècniques vinculats a l’artesania tradicional són part del nostre patrimoni cultural immaterial", continua l’acord, que subratlla que "les comissions falleres són part fonamental d’este patrimoni immaterial i, en concret, la festa i l’espectacle que celebren durant el període faller".  

Compromís: “És un pegat”

Per l’oposició en el consistori, el regidor de Compromís Pere Fuset, extitular de Cultura Festiva, ha qualificat de "pegat" la mesura aprovada i ha lamentat assabentar-se’n "per la premsa".  

Fuset ha manifestat, en declaracions enviades als mitjans de comunicació, que el seu grup ha "reiterat" al regidor de Falles, Santiago Ballester (PP), la seua "total disposició a abordar millores en l’ordenança" esmentada i ha censurat que "fa més d’un mes es va anunciar una reunió per a això que mai ha sigut convocada".  

"Com a oposició responsable, estudiarem amb detall el que s'ha aprovat hui en la junta de govern local", però "entenem que, més que una solució efectiva, es tracta d’un pegat contraproduent amb el qual justificar-se davant de l’evident incompliment del seu compromís adquirit fa més d’un any en l’assemblea de la Junta Central Fallera (JCF)", ha assegurat Pere Fuset.  

"Si es considera que el limitador-registrador és un problema, ho seria no sols per a les comissions falleres sinó per a tot el sector festiu i cultural, i caldria abordar-ho en la totalitat", ha afegit el representant de Compromís, que ha considerat que "l’agreujament de discriminar la resta d’entitats veïnals i festives enfrontant-les amb les comissions falleres és una irresponsabilitat".  

Fuset ha indicat que "Ballester és conscient que un any més arriba tard per a canviar l’ordenança, malgrat la millor predisposició a millorar-la, fins i tot des de l’oposició". "En el moment de l'aprovació, el PP no va fer ni la més mínima esmena ni comentari", ha dit.  

El regidor de Compromís ha afegit que, "en canvi", el seu grup, "si es tracta de millorar l’ordenança respectant també el dret de la resta de veïns", apostarà "per solucions equilibrades i realistes que milloren el text per a facilitar el compliment efectiu per part de les comissions falleres, però també de la resta de festivitats i entitats culturals". "Amb solucions i no pegats", ha remarcat. 

També et pot interessar

stats