Directes
Ara en la televisió
A LA SACA
Ara en la ràdio
PODRÍEM FER-HO MILLOR (reemissió)

València celebra la festivitat de la Mare de Déu dels Desemparats

María José Catalá: "La Mare de Déu és valenciania en vena i per als valencians és intocable"

Plaça de la Mare de Déu dels Desemparats durant la Missa d'Infants / Ajuntament de València

Com cada segon diumenge de maig, València celebra la festivitat de la Mare de Déu dels Desemparats, patrona de la ciutat i de la Comunitat Valenciana. Els actes han començat a les huit del matí amb la tradicional Missa d’Infants a la plaça de la Mare de Déu, cerimònia que enguany fa cent anys. Una efemèride que commemora el gran tapís floral, elaborat artesanalment amb 300 kg de flors, on es pot llegir la dedicatòria: "Salve. Sempre adorada".

"És un dia molt bonic en què València es vesteix de gala i sent, com poques vegades, la seua Mare de Déu", ha dit el president de la Generalitat Valenciana, Carlos Mazón, que no ha volgut perdre's la celebració. "Jo volia viure este dia, un any més, com un valencià més, amb l'estima tan extraordinària amb què es viu i amb eixe clima de convivència que tant ens agrada als valencians".

La Mare de Déu és valenciania en vena, i per als valencians és intocable

L'alcaldessa de València, María José Catalá, ha expressat la seua emoció perquè, si bé fa molts anys que hi assisteix, enguany ho fa "en primera persona, com a alcaldessa" i representant una corporació que ha posat "tot el carinyo necessari" i engalanat els carrers, perquè la ciutat es bolque "amb la seua patrona, la seua mare".

"És una qüestió de fe, però per a molts va més enllà. És una qüestió de valenciania. La Mare de Déu és valenciania en vena i per als valencians és intocable", ha subratllat Catalá.

Detall del tapís floral que commemora enguany el centenari de la Missa d'Infants de la Mare de Déu dels Desemparats

El moment de màxim fervor arribarà a les 10:30 hores amb el trasllat multitudinari de la imatge de la Pelegrina de la basílica a la catedral. L’Associació de Campaners de la Catedral s'unirà a la celebració des del Micalet amb el toc manual de campanes, reconegut com a patrimoni cultural immaterial de la humanitat des de novembre del 2022. Serà a les 10:30, les 12:00 i les 18:30 hores.

Els actes festius continuaran a les 14:00 hores, amb un mascletà a la plaça de l'Ajuntament. Ja de vesprada, cap a les 17:30 hores començarà la processó general per l'itinerari habitual: plaça de la Mare de Déu, carrer Cavallers, Tossal, la Bosseria, Mercat, Maria Cristina, Sant Vicent Màrtir, Reina, la Mar, les Avellanes, Palau i plaça de l'Almoina.

Pelegrinatge a peu

La festivitat de la Geperudeta s'ha viscut també amb molta devoció als pobles de l'àrea metropolitana de València, des d'on cada any s'organitzen pelegrinatges a peu. Els grups de fidels, en un ambient festiu i de germanor, ja ixen de nit per a arribar a la plaça de la Mare de Déu abans que comence la Missa de Descoberta.

Imatge d'arxiu del grup de pelegrins de Vilamarxant a la plaça de la Mare de Déu dels Desemparats a València

Alguns pelegrins venen de més lluny. És el cas de Vilamarxant, des d'on anit a les 21:00 hores van eixir 150 persones en un grup organitzat per la parròquia amb l'Ajuntament i el club de senderistes Les Rodanes. En total, feren una caminada nocturna de 32 quilòmetres seguint el camí del parc fluvial del Túria, amb cinc parades de descans i acompanyats de vehicles de suport. A la comitiva s'uniren més pelegrins al pas per Riba-roja de Túria, Manises i Quart de Poblet. Després de dos parades més al parc de Capçalera i a les Torres de Serrans, arribaren a la plaça de la Mare de Déu passades les 5 de la matinada.

Mercat de l'Escuradeta

Imatge d'arxiu d'una de les parades del Mercat de l'Escuraeta / Ajuntament de València

També este diumenge a les 9:00 hores obri el tradicional mercat de l'Escuradeta a la plaça de la Reina, que, com és costum, quedarà instal·lat fins al diumenge de la processó general del Corpus, que enguany serà el diumenge 2 de juny.

Els visitants trobaran en este mercat, amb orígens en el segle XVI, tota classe d'utensilis de fusta o ceràmica valenciana per a la llar i la cuina, així com productes de terrissa. Entre els productes més populars hi ha els xiulets o piulets de terrissa i les campanetes de la Mare de Déu que tradicionalment es regalen a xiquets i xiquetes.

À Punt, amb les tradicions

Amb l'objectiu d'acostar el fervor d'esta celebració, tan sentida per valencians i valencianes, À Punt ha oferit un programa especial de tres hores, en directe, amb els periodistes Ferran Cano i Ampa Caballero, i la col·laboració de Baltasar Bueno, doctor en Teologia i autor de diversos llibres sobre la història i tradició de la Maredeueta. En acabar la retransmissió, el programa quedarà disponible a la carta en el web.

València

També et pot interessar