València recupera un guió de cinema inèdit de Blasco Ibáñez
El novel·lista, inspirat en la vida d’Arthur Conan Doyle, estava en l’arxiu personal d’un periodista valencià, mort fa poc
El novel·lista valencià més universal, Vicent Blasco Ibáñez, va inspirar una de les seues obres en la vida d'un altre novel·lista universal i coetani seu, Sir Arthur Conan Doyle. Es tracta d’El novel·lista, un guió de pel·lícula curta escrit l’any 1916 que mai es va portar a la pantalla gran i que, més d'un segle després, ha aparegut no entre tarongers, sinó en l’arxiu de l’escriptor Rafael Ventura, mort el 2020.
Ara, l'Ajuntament de València ha concedit una beca de 6.000 euros a l'investigador Carlos Aimeur perquè transcriga i analitze aquest guió inèdit, escrit per l’autor de La barraca durant la Primera Guerra Mundial. L'objectiu de la beca és potenciar la investigació sobre la figura de Blasco Ibáñez, la seua obra i el seu llegat.
La Regidoria Delegada d'Acció Cultural, Patrimoni i Recursos Culturals ha manifestat interés en "la recuperació física del document referenciat" i ha valorat "l'oportunitat de la transcripció, traducció i altres propostes fetes" pel guanyador de la citada beca, concedida per acord de la Junta de Govern Local.
Inspirat en el pare de Sherlock Holmes
El novel·lista està basat en la vida de l'escriptor britànic Arthur Conan Doyle, conegut popularment per ser l'autor del que possiblement és el detectiu més famós de la història de la literatura.
Aquest guió inèdit ha tingut una "vida atzarosa, en imatge i semblança a la del seu autor", ha comentat el periodista Carlos Aimeur.
El text, que va citar per primera vegada Blasco Ibáñez en unes cartes datades el novembre del 1916, està mecanografiat i redactat en francés. Donada l'extensió, unes 35 pàgines, es pensa que estava destinat a la filmació d'una pel·lícula de cinema mut d'uns 30 minuts de duració.
Segons exposa en el seu projecte d'investigació el guanyador de la beca, no hi ha constància que El novel·lista s'arribara a rodar. El guió "denota una clara intenció propagandista a favor dels països aliats de la Primera Guerra Mundial per part del novel·lista valencià i s'emmarca en la seua activitat propagandística", ha explicat Aimeur.