Els valencianoparlants trauen un aprovat justet en l’ús de la llengua

On més empren el valencià és amb la família i els amics, tot i que en les relacions laborals i amb l’administració creix la utilització de la llengua

Estem perdent riquesa en la parla del valencià?

Aprovat ajustat. És la nota que, segons el baròmetre de l’ús del valencià, tenen els valencianoparlants pel que fa a l’ús de la llengua en l’àmbit personal, professional i públic. Allà on més s’empra el valencià, per poc, és amb la família i els amics, i l’indicador se situa en el 56,5 sobre cent. En l’àmbit laboral, l’indicador queda en el 56,3, mentre que en l’entorn públic, en botigues o en les converses amb les entitats bancàries, és del 56,2, segons es desprén de l’estudi que ha dut a terme la Direcció General de Política Lingüística.

Quant a l'àmbit personal, en tots els casos s'observa un lleuger increment respecte a la mateixa enquesta del 2021. L'ús a casa s'incrementa en nou punts; amb els amics i amigues, s'incrementa en més de sis; amb el veïnat, en cinc punts, i al carrer amb desconeguts, en 3,5 punts.

Al treball, l’ús del valencià puja més de 5 punts respecte al 2021, però pel que fa a parlar valencià entre usuaris, clients i proveïdors, baixa del 19,4 al 19,1.

En l'àmbit públic, que segons el baròmetre l’indicador és de 56,2 sobre cent, l’ús del valencià en les botigues tradicionals, puja més de huit punts respecte al 2021. En les grans superfícies comercials, l'increment és superior als tres punts i, en la comunicació de les persones valencianoparlants en les entitats bancàries, l'augment és de quasi quatre punts.

Finalment, quant a l'administració local, els valencianoparlants que es dirigeixen en valencià als ajuntaments han pujat en més de huit punts; en l'administració l'estatal, en quasi onze, i en l'autonòmica, nou punts i mig. Així mateix, s'aprecia un augment de l'ús del valencià dels valencianoparlants que van a la consulta mèdica de sis punts.

Des del punt de vista del director general de Política Lingüística, Rubén Trenzano, aquestes dades evidencien "una evolució òptima, que va per bon camí" de l'ús de la nostra llengua. En opinió de Trenzano, "les polítiques implantades des del 2015 per a incentivar la llengua comencen a tindre presència".

"L'enquesta del 2021, analitzada a la fi de l'any passat, donava uns resultats positius respecte a la competència i el coneixement de la llengua per part de la gent, però ens preocupaven els resultats de l'ús, i, per això, no hem volgut esperar cinc anys més per a poder tindre sobre la taula un testatge específic de l'ús, que serà anual i que ens permetrà actuar de manera més ràpida i en àmbits molt específics, amb mesures que incentiven i promoguen l'ús del valencià", ha exposat el director general de Política Lingüística. 

També et pot interessar

stats