Directes
Ara en la televisió
VALENCIANS AL MÓN

Van Gogh puja a l’escenari del Micalet

'Vincent', de la companyia suecana L'últim Toc Teatre, planteja la història de superació del geni i evidencia el suport de les famílies que conviuen amb els problemes de salut mental

Una de les escenes de l'obra de teatre Vicent, que interpreten Claudi Ferrer i Emili Chaqués / L'últim Toc Teatre

Van Gogh pujarà a l’escenari del teatre Micalet de València a partir de dijous. Serà un Van Gogh valencià, que rescata la companyia suecana L'últim Toc Teatre per a plantejar als espectadors una reflexió vital: que tan important com treballar i intentar ser allò que vols ser, és aquella persona que tens al costat i t’encoratja a fer-ho. O, vist en un exemple concret, el que li va passar a Van Gogh, no haguera sigut possible sense els ànims i la perseverança del seu germà Theo, com apunta Emili Chaqués, codirectorVincent.

“Van Gogh va ser una persona amb una malaltia mental, que va descobrir la pintura a 27 anys gràcies a la insistència del seu germà”, apunta el també autor del text que es representarà sobre l’escenari.

Tot i no ser un artista valencià, ni tampoc espanyol, la casualitat va fer que caiguera en mans d’Emili Chaqués un llibre que recollia la correspondència entre l’artista d’Els gira-sols i La nit estrelada i el seu germà. En conéixer la història familiar, de suport en un cas i de fracàs en vida en l’altre, Emili Chaqués es va decidir, amb Joan Miquel Reig, a donar forma a aquest muntatge perquè, assegura, reflecteix una situació que hui dia viuen moltes famílies que conviuen amb els problemes de salut mental.

Una dels moments de 'Vincent', que posa en escena la companyia valenciana Últim toc teatre / Últim Toc Teatre

“És un personatge amb una filosofia i un món interior enorme, que va viure amb el seu talent ocult i va ser gràcies al seu germà quan, a 27 anys, va començar a dibuixar i a pintar, fins a acabar sent un pintor molt destacat, encara que sense assaborir l’èxit en vida”, exposa Chaqués. Amb una semblança física esbalaïda, l’actor Claudi Ferrer encarna en Vincent el pintor postimpressionista.

Com a contrapunt, sobre les taules del Micalet, estarà Emili Chaqués, que donarà vida a Theo, el lleial germà de Van Gogh que, com apunta, “representa tantes famílies que hui dia no decauen donant suport als seus familiars malalts, als qui es dediquen a ajudar de manera incondicional tota la vida”.

De fet, Emili Chaqués assegura que aquest aspecte que recull l’obra de teatre, el fet d’acompanyar tota una vida una persona amb dificultats, és un dels aspectes que més empatia desperta en l’espectador, que arriba a commoure’s, en molts casos, al final d'aquesta obra de teatre.

Amb diàlegs en valencià, la llengua materna dels actors protagonistes, Vincent es podrà veure al Micalet des de dijous fins al diumenge que ve. Serà una de les primeres parades de la gira de la companyia de Sueca, que va estrenar aquest espectacle en la Mostra de Teatre d’Alcoi l’any passat.

Amb Vincent, L'últim Toc Teatre segueix la senda de recuperació de xicotets fragments de la història. Un camí que va emprendre amb La carta (1931-1941), un muntatge sobre la memòria històrica basat en fets reals; amb l’obra Mi Federico, un monòleg en què el mateix García Lorca repassa la seua vida amb els records dels seus amants o, més recentment, amb Merrick, el musical que recupera l’experiència del conegut com a l'Home Elefant, per la malformació que patia. 

la Ribera Baixa València Teatre

També et pot interessar