La Veronal presenta a Les Arts un apassionant homenatge al teatre amb 'Opening Night'
L'ontinyentí Marcos Morau torna a València dos anys després de presentar la celebrada ‘Sonoma’
Les Arts rep aquest cap de setmana La Veronal, una de les companyies de dansa contemporània imprescindibles del panorama coreogràfic internacional, que presenta a València el seu guardonat homenatge al teatre en Opening Night.
La companyia de l'ontinyentí Marcos Morau, Premi Nacional de Dansa 2013, s’endinsa en l'últim muntatge en el món de l’escenari i les bambolines, que protagonitzen una proposta que posa de relleu les persones que treballen en el dispositiu teatral.
El coreògraf i el seu equip tornen dos anys després d’impactar amb Sonoma el 2021, una peça que abordava l’imaginari surrealista de Buñuel a través de moviments hipnòtics que va esgotar totes les localitats de la sala principal del coliseu valencià després de passar pel Festival d'Avinyó.
Opening Night tornarà a omplir la mateixa sala, en dues funcions úniques aquest dissabte i diumenge, auspiciada per la crítica i l’acollida del públic que ha presenciat l’espectacle des que es va estrenar al Teatre Nacional de Catalunya.
Segons Morau, l’última creació de La Veronal, que pren el nom de la pel·lícula homònima de John Cassavetes, “dona llum a la foscor de les bambolines i vol fer partícip l’espectador de tot allò que no es veu i que és tan atractiu i fascinant”, anant més enllà del sentit físic per a arribar “a la seua ànima”.
A través del text i la paraula, una forta imatge i el kova, el llenguatge de moviment “inorgànic, dissociat i il·lògic” propi de la companyia, Opening Night mostra un “joc de realitat, de ficció, d’assaig i d’error”, assegura l’ontinyentí.
El segell propi de Morau
Marcos Morau va fundar La Veronal el 2005 amb una aposta innovadora des de la dansa, on han tingut cabuda disciplines com la literatura, el cinema i la fotografia. Unes escenografies i música sempre impactants i la cura pel disseny dels espais, la llum i els vestuaris han acabat de catapultar la companyia fins a situar-la entre les més rellevants de l’escena internacional.
El 2013 el creador es va convertir en el Premi Nacional de Dansa més jove de la història i la seua tasca l'ha dut a treballar amb el prestigiós Nederlands Dans Theater, el Ballet de Basilea i les òperes de Zuric i Lió, entre altres. En els pròxims quatre anys serà el coreògraf associat de l'Staatsballett de Berlín, una de les companyies més grans d’Europa, amb huitanta ballarins.