'Vicent Andrés Estellés. La veu d'un poble', la primera biografia del poeta de Burjassot
Parlem amb el cantautor Pau Alabajos, que amb aquest llibre repassa la vida d'un dels escriptors valencians més universals en el centenari del seu naixement
"Assumiràs la veu d’un poble | i serà la veu del teu poble, | i seràs, per a sempre, poble". Amb aquests versos comença el que és potser el poema que millor resumeix la vida i obra d'un dels nostres escriptors més universals: Vicent Andrés Estellés. El 31 de gener, en l'any que en fa cent del naixement —i més de trenta de la mort— es posa fi a l'anomalia que feia que una figura de la seua talla no tinguera cap biografia oficial. L'encarregat d'assumir aquesta tasca no ha sigut un altre que el cantautor Pau Alabajos, que ha musicat molts dels seus poemes i que coneix ben bé l'autor.
El projecte va caure a les mans del músic Torrent quan l'editorial valenciana Sembra Llibres, avançant-se a l'arribada del centenari del poeta i assegurant-se que no existia cap obra semblant, li va oferir l'encàrrec. "Després d'haver-lo llegit tant, tornar a recuperar aquests escrits i tornar a submergir-me en la seua vida va ser molt emocionant", recorda.
L'empresa, com confessa el mateix Alabajos, era "delicada", encara més tractant-se de la primera incursió que feia en l'escriptura d'una biografia. Però no ha caminat sol durant aquesta aventura, ja que ha estat en contacte amb la família del poeta durant el procés de desenvolupament, especialment amb la filla, el gendre i els dos nets. "El dia que em van dir que els havia agradat el llibre, me'n vaig poder anar a dormir tranquil", confessa entre riures.
Vicent Andrés Estellés. La veu del poble no és una biografia canònica, que n'explica la vida de manera cronològica, sinó que ho fa "a través dels episodis més fonamentals de la seua existència, vinculats als seus poemes". A més –avança Alabajos–, els capítols s'estructuren en connexió amb el territori, el poble i el país, "perquè Estellés era un enamorat de la seua terra".
Estellés era un enamorat de la seua terra
També ens revela que va intentar buscar el pla més "humà" del poeta. I ho fa a través de les relacions que Estellés va bastir al llarg de la vida. En la biografia podrem copsar des de l'amor apassionat que sentia per la seua dona, Isabel Lorente, fins al dolor que el va turmentar després de la pèrdua de la filla xicoteta, "que el va fer obsessionar-se amb la idea de la mort". Però també hi ha espai per a les relacions d'amistat que va mantindre amb altres figures cabdals de les lletres catalanes, com Joan Fuster, Manuel Sanchis Guarner o Salvador Espriu.
Així, a través de la seua obra, Alabajos ens descobreix les diverses facetes d'Estellés: el fill del forner de Burjassot, el periodista compromés acomiadat del diari on treballava i el poeta que es conjura amb la causa dels explotats i la reconstrucció d’un país vençut.
Vicent Andrés Estelles. La veu d'un poble arriba a les prestatgeries aquest dimecres, 31 de gener, i la presentació oficial serà el 6 de febrer a València, a la Llibreria Fan Set, i el 15 de febrer a Barcelona, a la Llibreria Ona.
Any 2024, Any Estellés
Aquest no és l'únic projecte que es prepara enguany per a commemorar el centenari de l'escriptor. Fa uns dies, a la mateixa plaça de les Sitges de Burjassot, la plataforma cívica Cent d'Estellés, conformada per diverses entitats que volen homenatjar la figura del poeta, va fer el tir d'eixida a un any ple d'activitats.
Entre les iniciatives impulsades hi ha Estellés 360, una "marca" en què participa Alabajos i que aglutina tres projectes molt diversos que volen retre homenatge al poeta burjassoter. A part de la biografia que eixirà a la venda aquesta setmana, s'està preparant l'obra de teatre Arbres de pols, inspirada en un poema homònim d'Estellés, i el disc Una granota viva a la butxaca, que inclou quatre noves cançons basades en els versos d'Estellés.