El Belles Arts de València incorpora huit pintures del valencià Francisco Sebastián

L’artista, que va morir el 2013, va ser figura clau en la renovació del paisatge no sols en la plàstica valenciana, sinó també a escala nacional

La família de l'artista valencià ha donat les obres coincidint amb l'aniversari de la mort del pintor, el 2013 / À Punt NTC

El Museu de Belles Arts de València ha engrossit este dimecres els seus fons, en especial els d’art modern i contemporani, amb huit obres del pintor valencià Francisco Sebastián (1920-2013), figura clau en la renovació del paisatge en la plàstica valenciana i espanyola a partir del 1950. Tres fills de l’artista, coincidint amb l’aniversari de la mort de son pare, han donat les obres que des d’este dijous queden a l’abast de tots els valencians, com apuntava un dels fills de l’artista en l’acte.

Les obres donades es corresponen, en un primer bloc comprés entre 1944 i 1952, amb un autoretrat i dos retrats, el de Valentina Martínez, sogra de l'artista (1951), i el de la seua dona, Mercedes Nicolau, amb la seua filla Mercedes en braç (1952). Es tracta de “llenços de factura sòbria, amb una gamma cromàtica molt severa i seleccionada, en els quals plasma una especial sensació d'afectivitat”, com detallen des de la Conselleria de Cultura.

A este bloc d'obres s'afig un dibuix a tinta sobre paper, fet el 1950, que reprodueix una vista lateral del ‘Monument a Sorolla’ inaugurat en 1933 a la platja de la Malva-rosa i que es va perdre amb la riuada del 1957.

Un segon bloc dels quadres donats compren quatre obres realitzades entre 1970 i 2006 i que “exemplifiquen la dedicació plena de Francisco Sebastián al gènere del paisatge en estos anys de maduresa”, indiquen des de Cultura. “El protagonisme del tema és tal que els elements anecdòtics, inclosa la figura humana, desapareixen gradualment, però de manera constant i definitiva”, afigen.

Així, des de ‘Paisatge de platja’ (1970) fins a ‘Nocturnitat aparent’, les quatre pintures són exemples singulars d'algunes de les sèries més representatives de l'artista sobre la seua visió del paisatge, dedicades al Saler, la Malva-rosa, Lanzarote i l'Albufera. L'artista està ja en una aproximació formal a l'abstracció, pròpia de l'última etapa creativa.

Fonts de Cultura apuntaven que les huit obres d’este pintor valencià que s'integren en els fons del Museu de Belles Arts de València “són proves fefaents de la seua preocupació essencial pel color, amb el qual l'artista aconsegueix els efectes d'emoció estètica que es proposa en les seues estratègies compositives, i suposen una àmplia representació dels interessos plàstics i artístics de l’artista valencià”.

La donació dels fills de Francisco Sebastián inclou a més un bust de Francisco Sebastián, que li va fer el 1943-1944 el pintor i escultor valencià Carmelo Pastor Pla (1924-1966). El bust formarà part també de la galeria de retrats i autoretrats d'artistes del Museu de Belles Arts.

Els paisatges de Sebastián, junt amb els de Francisco Lozano o Genaro Lahuerta, mostren el vigor d'este gènere en la passada centúria Pablo González - Director del Museu de Belles Arts de València

El director d’este espai museístic, Pablo González Tornel, ha assenyalat que, amb l'esplèndida donació d'obres de Francisco Sebastián, el Museu de Belles Arts “es reforça com a custodi de l'art valencià”.

En este sentit, ha afirmat que “ha de ser el museu de referència en les arts del segle XX a València”, per això valorava positivament poder comptar amb “els paisatges de Sebastián, que junt amb els de Francisco Lozano o Genaro Lahuerta, mostren el vigor d'este gènere en la passada centúria”.

La donació contribueix a completar la col·lecció del Museu de Belles Arts amb obres de dos dels gèneres de més puixança en el segle XX: el retrat i el paisatge Pilar Tébar - Directora general de Patrimoni Cultural

La directora general de Patrimoni Cultural, Pilar Tébar, apuntava que la donació de la família de Francisco Sebastián “contribueix a completar la col·lecció del Museu de Belles Arts amb obres de dos dels gèneres de més puixança en el segle XX: el retrat i el paisatge, pintades per un artista de sòlida formació acadèmica que usa una paleta cromàtica rica que fàcilment s'identifica amb la nostra terra”.

També et pot interessar

stats