'Blackwater', un fenomen literari que triomfa entre la generació Z

La saga, escrita fa 40 anys, acaba d’arribar i ha venut més de 500.000 exemplars a Espanya, un fenomen per al qual han sigut clau les xarxes socials

Boom de 'Blackwater' / À Punt NTC

La saga Blackwater, escrita per Michael McDowell fa quaranta anys, s’ha convertit en el fenomen literari de l’any. Estos sis llibres han arribat recentment a Europa superant els dos milions de vendes. D’ells, més de 500.000 exemplars s’han venut a Espanya. Es tracta d’una saga que triomfa entre la generació Z, un fenomen per al qual han sigut clau les xarxes socials, que l’han impulsat. 

Qui comença a llegir-lo ja no pot parar. Intrigues, rivalitats, lluita de poder i tocs sobrenaturals impregnen la història d'una família matriarcal de terratinents d'Alabama, al sud dels Estats Units. Sis llibres que s'han convertit en tot un boom literari. “Cada dia venem llibres i cal reposar-los contínuament”, afirmen els llibrers. L’estètica de la portada, molt cuidada, ha sigut clau en la difusió en xarxes.

Sembla que la dita "no s'ha de jutjar el llibre per la portada" esta vegada no té cap efecte. I això ho sap ben bé Pedro Oyarbide, il·lustrador que, des del barri de Russafa de València, ha dissenyat les portades de les edicions francesa, italiana, portuguesa i, pròximament, l'anglesa. Un fenomen que no esperava, tot i que creu que “este nou embolcall que li han donat les editorials” ha sigut clau. Un èxit que l’autor, McDowell, no ha pogut assaborir, ja que va morir el 1999 i de segur ni va imaginar que, quatre dècades després, Blackwater seria viral gràcies a les xarxes socials.

Bona salut per al sector editorial a Espanya

Blackwater és un exemple de la recuperació de la salut de les vendes de llibres, les quals aporten unes bones xifres per al sector editorial a Espanya, que ha crescut el 2023. Eixe és el balanç que fa la Federació de Gremis d'Editors en l'últim estudi de comerç interior del llibre a Espanya. La facturació ha crescut un 5,1% i acumula vora un 17% de pujada des de la pandèmia. En els últims deu anys, l'increment de les vendes ha sigut del 30%. I esta pujada es produeix, fonamentalment, per l'increment del nombre d'exemplars venuts: 5,2 milions de llibres. 

Això, tot i l'increment del preu mitjà en un 1,8%. Actualment, un terç dels espanyols compra al voltant de deu llibres a l'any, i s'acosta molt als hàbits de lectura europeus. Un altre terç adquireix entre tres i cinc exemplars anuals i encara queda un altre terç de la població que no en compra cap. A pesar d'això, balanç positiu i les llibreries, que continuen sent els principals canals de distribució del llibre, representen el 58% de les vendes.

També et pot interessar

stats