Directes
Ara en la televisió
EN DIRECTE

Cinema Jove projecta el documental 'Arcadeología', sobre els mítics videojocs dels huitanta i noranta

El director, Mario-Paul Martínez, construeix un relat sobre la passió pels videojocs en un treball participat per À Punt

Fotograma d''Arcadeología', un documental de Mario-Paul Martínez / À Punt NTC

El Centre del Carme de Cultura Contemporània de València projecta este dijous, dins del cicle "Game On", del festival Cinema Jove, el documental Arcadeología, l'únic llargmetratge espanyol estrenat en la pantalla gran que gira al voltant dels videojocs i que compta amb la participació d'À Punt. La pel·lícula explora la història de les màquines recreatives Arcade i com s'han convertit en un llegat cultural de les dècades dels huitanta i noranta.

Hui dia és molt fàcil tindre accés als videojocs, però no fa tants anys les sales recreatives eren l'únic lloc on hi podíem jugar. Ara, videojocs com Pac-Man, Donkey Kong o Sonic, que formen part del nostre llegat cultural contemporani, es conserven gràcies als fans, explica el director de la pel·lícula, l'alacantí Mario-Paul Martínez. I ho fan de forma altruista, però també professional, ja que treballen amb les plaques i els microxips originals, com destaca. 

El documental és un relat de la passió pels videojocs Arcade, que va suposar una nova forma d'art: la del píxel. Per a Martínez, és un art amb idiosincràsia pròpia. Si la pintura té el color i l’escultura, el volum —afirma—, el videojoc té una interacció que fa que tinga un discurs diferent. “Per a entendre un llibre l’has de llegir, però per a entendre un videojoc l’has de jugar”, explica, i això dona unes respostes artístiques molt diferents de les d’altres mitjans. 

Estrenada el 2021, Arcadeología va cap a convertir-se en una pel·lícula de culte. S’ha estrenat en diverses plataformes d’Espanya i Llatinoamèrica i està molt ben posicionada en les recerques en Internet sobre la matèria. En paraules del director, va arreplegant “xicotets èxits”. Èxits que també són un homenatge a totes aquelles monedes gastades en les màquines d’Arcade i que hui tota una generació recorda amb nostàlgia.

Pots veure el documental sencer en el web d'À Punt, fent clic en este enllaç.

València Cinema

També et pot interessar