El govern espanyol ret homenatge a Estellés en el centenari del naixement

Part del llegat del poeta ompli des d'este matí la caixa de les lletres 1508 a l’Institut Cervantes

Centenari del naixement de Vicent Andrés Estellés / À Punt NTC

Este dimecres, 4 de setembre, el poeta valencià Vicent Andrés Estellés hauria complit cent anys. El govern central ha escollit este dia per a retre-li homenatge, un aniversari que el Consell no va voler celebrar. El Ministeri de Cultura ha assumit este reconeixement, al qual no ha assistit cap membre del Consell; segons la Conselleria de Cultura, perquè no els han convidat.

Estellés, fill de forner, va ser un renovador de la poesia valenciana contemporània, des de la seua humil casa de Burjassot que, tot i ser un gran lector dels clàssics, mai deixà de tocar terra. Volia ser "un entre tants". Era un home afectuós, que escrivia sobre l’alegria o l’amor per Isabel, i també un gran periodista, cronista en vers i transgressor, per escriure en valencià quan estava prohibit en l'ús oficial.

Part del llegat del poeta ompli des d'este matí la caixa de les lletres 1508 a l’Institut Cervantes. Entre els objectes hi ha un recull de fotografies de la seua vida; el seu carnet de periodista; la senyera del 79, que cobreix dos llibres seus; una rosa de paper; dos llapis de memòria que inclouen material col·lectiu (aportat per la societat civil) i un manuscrit que es desvelarà quan la caixa s'òbriga d'ací a 50 anys. 

El director del centre, Luis García Montero, ha qualificat l'autor de Burjassot com un "mestre per a tots els poetes". García Montero ha definit Estellés com un "autor prolífic i incombustible", que va ser "ferm testimoni del seu temps i que, a través de la monumental obra Mural del País Valencià, va cartografiar poble per poble la toponímia d'un país, l'essència de les seues gents i l'emoció del seu paisatge".

La seua filla, Carmina Estellés, visiblement emocionada, ha destacat la importància del llegat de son pare i ha tingut paraules d'agraïment perquè l'Institut Cervantes el guarde. Incorporar el valencià a les aules fou cabdal per a arrelar la figura d’Estellés en les noves generacions, però també la música. De fet, és dels poetes més musicats.

Este dissabte, a Burjassot, els versos tornaran a ser cançons amb el concert central del centenari i una vintena d’artistes convidats. 

També et pot interessar

stats