‘Il trovatore’ de Verdi torna al Palau de les Arts després de més d’una dècada

Es tracta d’una producció ambientada en la Primera Guerra Mundial, amb una escenografia feta de caixes

Escena de l'òpera de Verdi 'Il Trovatore', al Palau de les Arts / À Punt NTC

Torna al Palau de les Arts una de les òperes més famoses de Verdi: Il trovatore. Després de més d'una dècada sense programar-se a València, este diumenge es representa esta història plena de venjança i amor, amb una escenografia singular. 

Il trovatore és una de les òperes de la coneguda trilogia de Giuseppe Verdi, juntament amb Rigoletto i La traviata. Es va estrenar el 1853 al Teatre Apollo de Roma, i ara torna a Les Arts.

Jesús Iglesias, director artístic del Palau de les Arts, ha explicat en declaracions a À Punt que és una obra molt difícil de posar en escena perquè requereix cinc cantants molt importants però, així i tot, van pensar que era un bon moment per a tornar a allotjar-la. 

Per la seua banda, el director escènic, Àlex Ollé, precisa que és una obra molt difícil de cantar on els i les cantants solen mirar molt al director per a no perdre’s. Per això en l’escenografia ha d’estar cada moviment molt ben pautat. 

La història de la venjança de la gitana es complementa amb el triangle amorós entre Manrico, el comte de Luna i Leonora. Té una trama complexa que pot resultar inversemblant. Per això cal eixir-se'n una mica de la literalitat per a poder interpretar-la, assenyala Iglesias. 

En este cas, han decidit canviar l’ambientació. Així, en lloc d'ocórrer en el segle XV, l'acció es desenvolupa durant la Primera Guerra Mundial perquè consideraren que era un moment històric en què podia passar una situació “tan inversemblant i visceral”, indica Ollé. A més, l'escenografia està composta de caixes, i movent-les i canviant-les de posició es configuren els diferents espais en què es desenvolupa l’acció. 

Esta producció d'Il trovatore, que es va estrenar amb èxit a Amsterdam l'any 2015, arriba ara a València després de viatjar per diverses ciutats. Per a Iglesias “esta és una de les produccions més contrastades i considerades” d’este títol.

L'obra, sobre la irracionalitat de les grans passions humanes, està basada en l’obra El trovador (1836) del gadità Antonio García Gutiérrez, i continuarà a Les Arts fins al 22 de desembre.

També et pot interessar

stats