Dos investigadores cataloguen les 30.000 obres que conformen la col·lecció privada de Brines
Els primers registres han tret a la llum algunes joies, com una primera edició del Romancero gitano de Federico García Lorca
Prop de 30.000 exemplars conformen la col·lecció privada que el poeta d'Oliva, Francisco Brines, tenia a sa casa de l'Elca. Ara dos investigadores hi treballen per a catalogar este gran volum d'obres literàries. L'Elca ha sigut llar i font d'inspiració de Brines. Casa d'acollida per la qual han passat innumerables figures literàries i, ara, uns murs que custodien la biblioteca privada del Premi Cervantes de la Safor.
“La col·lecció de Brines és important, no només per la quantitat de volums que té, sinó per la qualitat dels seus exemplars. Per exemple, té una gran col·lecció de llibre antic anterior al 1800; hi ha al voltant d’un miler de llibres. També té altres primeres edicions que no són de fons antic, però que també són importants”, explica la bibliotecària i catalogadora Lore Ballet.
Les primeres catalogacions ja han tret a la llum algunes joies i, de segur, no seran les últimes. Entre elles es troba una primera edició del Romancero gitano de Federico García Lorca que es va publicar el 1924. També hi ha dos exemplars d'El Quixot, dos facsímils.
Un llegat literari que volen que siga visitat. “Esperem que en un futur es puga obrir al públic, puguen haver-hi visites i la gent conega el que hi ha”, assegura el cap de manteniment de l’Elca, José Vicente Sala. Brines va deixar molt més que els seus versos; també, un fons de valor incalculable.