L’IVAM acull una exposició sobre les fotògrafes Julia Margaret Cameron i Francesca Woodman

Malgrat viure amb un segle de diferència, compartien interessos personals i temàtiques 

Exposició "Retrats per a somiar" en l'IVAM / À Punt NTC

La National Portrait Gallery de Londres desembarca a València. L'Institut Valencià d’Art Modern (IVAM) de València acull l'exposició Retrats per a somiar, de Julia Margaret Cameron i Francesca Woodman, dos de les artistes més significatives de la història de la fotografia.

Julia Margaret Cameron va nàixer a l'Índia britànica el 1815, mentre que Francesca Woodman nasqué el 1958 a Denver (Estats Units). Dos artistes que visqueren amb un segle de diferència, però que, així i tot, van compartir temàtiques, interessos personals i afinitats. Ara, de la mà de la National Portrait Gallery de Londres, les seues instantànies dialoguen en la mostra "Retrats per a somiar". 

Georgia Atienza, comissària de l’exposició, explica en declaracions a À Punt que la mostra està articulada de forma que planteja un diàleg visual entre l’obra de les dos artistes, comparant tant els punts de trobada com les diferències entre elles. També entre els diferents temes en què les dos han tingut interés, com són el classicisme, la figura en la natura, arquetips, mites…

La carrera de cadascuna va ser curta, però prolífica, tot i que no van rebre mai el reconeixement dels coetanis. Cap de les dos artistes buscava la perfecció tècnica, només explorar i ampliar les possibilitats del retrat. La directora adjunta de l’IVAM, Sonia Martínez, afirma que les dos fotògrafes no només construïen retrats, sinó que utilitzaven el mitjà com un registre de la realitat per a crear, en paraules de Woodman, “llocs on poder quedar-se a habitar i a somiar”, postil·la. 

La mostra acull cent obres de Woodman i quaranta de Cameron, que posen de manifest la capacitat de totes dos fotògrafes de plasmar la seua pròpia creativitat i imaginació per a narrar històries i evocar bellesa.

La primera mostra conjunta d'estes grans pioneres de la història de la fotografia es pot visitar a l’IVAM de València fins a finals d’octubre.

També et pot interessar

stats