L’acte sacramental de l’Assumpció torna a la seu de València 400 anys després
El Grup de Mecha recupera una representació litúrgica més antiga que el Misteri d'Elx
Un total de catorze actors amb indumentària del segle XV interpreten l’àngel, la Mare de Déu i els dotze apòstols.
No, no és el Misteri d’Elx, sinó un drama litúrgic encara més antic que es representava a la catedral de València fins fa quatre segles i que enguany hi torna de la mà del Grup de Mecha, responsable de recuperar les tradicions religioses festives de la Comunitat Valenciana.
Esta representació en sis escenes, íntegrament en valencià i amb acompanyament musical, ha tingut la col·laboració d’historiadors, músics, experts en teatre i indumentaristes.
Una tasca molt laboriosa, en paraules de Francesc Cornellat, membre del Grup de Mecha: “L’autor, Carlos Bori, ha procurat documentar-se de tot, perquè tot va desaparéixer quan es va prohibir la representació a la catedral, i ara s'ha recuperat eixe acte sacramental, que és més antic que el Misteri d'Elx”.
Quatre segles sense representar-se a la catedral
Este drama litúrgic va deixar d’escenificar-se a la Seu després de la prohibició del Concili de Trento.
Així ho explica Álvaro Almenar, canonge de la seu de València: “A partir del Concili de Trento va desaparéixer, perquè es va considerar que la catedral o qualsevol temple és un espai de celebració sacramental; aleshores es van llevar les representacions teatrals de les catedrals".
Però no de totes, ja que hi ha alguns casos excepcionals que aconseguiren esquivar la prohibició i s’han seguit escenificant sense interrupció.
L’exemple més destacat és el drama litúrgic sobre la mort, assumpció i coronació de la Mare de Déu que representa el Misteri d’Elx.
"En el Misteri d'Elx, la Mare dé Deu ja està morta. És l'Assumpció: l'elevació de la Mare de Déu al cel. En el nostre, la Mare de Déu està viva, són les seues últimes hores de vida", explica Cornellat.
“Recuperar el que és nostre és molt important”, destaca el canonge de la catedral, en reconeixement a la tasca del Grup de Mecha.
Gràcies al seu treball i dedicació, este acte sacramental en valencià tornarà a representar-se dimarts que ve al presbiteri de la seu de València, 400 anys més tard.