‘L’àvia i el foraster’, la pel·lícula en valencià que està batent rècords d’espectadors

La cinta, un al·legat contra la xenofòbia, és la pel·lícula valenciana més vista en el cap de setmana de l'estrena i triomfa especialment entre el públic sénior

L'àvia i el foraster

L'àvia i el foraster, l'òpera prima del valencià Sergi Miralles, compta ja més de 7.000 espectadors a deu dies d’haver-se estrenat. Ho va fer el passat divendres dia 13 i eixe cap de setmana va batre el rècord com a la pel·lícula en valencià més vista en el seu primer cap de setmana a les sales, amb més de 3.000 espectadors computats només eixos tres dies.

La pel·lícula ha arribat ja a 22 ciutats espanyoles i este dimecres es continua projectant en 18. A més, des de la distribuïdora Carácter Films, també valenciana, afirmen que a poc a poc noves sales i ciutats s’hi estan adherint, així que s’espera que la pel·lícula continue amb un bon recorregut les setmanes vinents, la qual cosa, diuen, suposa una notícia excepcional per al cinema valencià.

Des de la distribuïdora destaquen la gran acollida que ha tingut entre el públic sénior, que cada dimarts està omplint les sales aprofitant el programa Cine Sénior del govern espanyol, que permet a les persones majors de 65 anys gaudir del cinema per dos euros. La cinta denuncia la xenofòbia invisible i quotidiana i també ha despertat l'interés de nombrosos centres educatius, que ja planifiquen la projecció. La iniciativa s’inspira en la proposta recent del Ministeri de Cultura, amb la qual es busca, d'una banda, crear una cultura cinèfila en els més menuts i, de l’altra, donar suport als exhibidors. El programa École et cinéma, similar, es duu a terme amb èxit a França des del 1994.

Una pel·lícula contra la xenofòbia

L’àvia i el foraster ha suposat el debut com a protagonista a la pantalla gran de Carles Francino (Hospital Central, Ventdelplà) i de l'actor indi resident a Barcelona Kandarp Mehta. La veterana actriu alcoiana Neus Agulló (Terra i llibertat, Són de mar) completa el triplet protagonista. En el film, també participen intèrprets valencians com María Maroto, Jordi Ballester, Empar Ferrer, Estela Martínez, Rosanna Espinós o Manuel Canchal.

La pel·lícula va tenir la seua première en el Festival de Cinema d'Alacant, on va recollir la Tessel·la d'Or a millor pel·lícula, millor actriu per a Neus Agulló i millor actor per a Kandarp Mehta, així com el premi de la crítica Sergio Balseyro. També va participar en el Festival Internacional de Cinema en Català FIC-CAT, en secció oficial, i en el Festival Internacional de Cine de Valencia - Cinema Jove, fora de competició.

Sergi Miralles s'ha inspirat en les seues àvies per a escriure i dirigir la història de Teresa (Neus Agulló), modista de tota la vida, i Samir (Kandarp Mehta), el nou fruiter del poble, un gran sastre que hi va haver d'emigrar del Pakistan. Entre ells naixerà una relació d'amistat que descobrirà Enric (Carles Francino), el net de Teresa. “És una pel·lícula feta des del cor que tracta un tema tan complex com el de la migració i la xenofòbia. En un to de comèdia dramàtica, expliquem esta història des d'un punt de vista amable i amb la vocació d'entretenir i fer que l'espectador passe una bona estona, alhora que el convide a reflexionar”, explica el director.

L'àvia i el foraster és una producció d’Aire de Cinema en coproducció amb Alhena Production i compta amb la participació d’À Punt Mèdia, 3Cat i RTVE i el suport de l’Institut Valencià de Cultura i de l’Ivace.

També et pot interessar

stats