María Zamora: “Els productors independents lluitem per fer un cinema més divers i igualitari”

La productora valenciana reflexiona sobre la seua trajectòria en el primer acte públic després de rebre el Premi Nacional de Cinematografia

Converses amb María Zamora / À Punt NTC

La trajectòria i la projecció internacionals de María Zamora l’han portada a convertir-se en una de les figures clau del sector audiovisual espanyol. Ha sigut reconeguda per la revista Forbes com una de les cinquanta dones més influents del cinema espanyol i és la primera dona valenciana a guanyar l’Os d’Or de la Berlinale (Alcarràs, 2022) o la Concha d'Or en el Festival de Sant Sebastià (O corno, 2023). Nombrosos i prestigiosos reconeixements entre els quals destaca el recent Premi Nacional de Cinematografia 2024, entregat fa només dos setmanes.

València ha acollit el primer acte públic de la productora després de rebre el guardó en una trobada, organitzada per l’Associació de Productors i Productores Independents Audiovisuals de la Comunitat Valenciana (Avant), on ha repassat la seua trajectòria i ha incidit en la consciència que el seu èxit és un triomf del cine independent.

“El premi té a veure amb la tasca del molts productors de la meua generació que estem fent les coses d’una altra manera. Productors independents que lluitem per fer un cinema més divers i igualitari”, ha reflexionat Zamora.

En eixir de la pandèmia, va crear la productora i distribuïdora Elástica Films, un any després va ser la primera dona productora espanyola a guanyar l'Os d'Or a Berlín i el 2023, la Concha d'Or a Sant Sebastià, unes fites que obrin les portes a una nova generació de productores. “Com a referents de productores, no n’hi ha tantes. En realitat, és veritat que este tipus de premis —com el de l’altre dia—, fan que la gent s'adone del que fem”.

Zamora acaba d'aterrar des de Londres, on ha presentat la seua última pel·lícula, La virgen roja, i en quatre dies recollirà la distinció al mèrit cultural que atorga la Generalitat, una oportunitat de fer valdre la producció valenciana. “Tindre l’oportunitat de poder parlar amb este mèrit, amb el president de la Generalitat, de tu a tu, i poder parlar amb la gent que té a bé la cultura a la nostra terra per a poder reforçar el nostre sector audiovisual, que pense que mereix i necessita més suport”, ha avançat.

També et pot interessar

stats