Directes
Ara en la televisió
NADAL ENTRE LES FLORS

El Museu de la Seda acull una exposició sobre els pintors de tapissos valencians

Arribades directament de la Reial Fàbrica de Tapissos de Madrid, hi ha obres de Maella, Amérigo i Benedito, entre altres

Exposició de tapissos de pintors valencians al Museu de la Llotja de la Seda / À Punt NTC

Amb 300 anys de vida, la Reial Fàbrica de Tapissos de Madrid és una de les manufactures d'alta qualitat més importants que queden a Espanya. I en eixa història tèxtil hi ha pintors valencians que hi treballaren i foren cabdals de la seua supervivència. Este dijous obri al Museu de la Seda de València l’exposició "Reial Fàbrica de Tapissos: 300 anys d'història. Cinc artistes valencians en la RFT", per donar-los valor. 

En una de les obres es pot contemplar un dels cartons —l'esbós en aquarel·la que després els mestres teixidors fan tapís— del pintor Salvador Maella, que s'exposa al museu com a mostra de l'esplendor de les arts decoratives del segle XVIII. 

Maella forma un trio amb Goya i Bayeu, ja que tots tres treballaren en una “època gloriosa” en què es dedicaren a subministrar tota la col·lecció de tapissos per als nous palaus reials que es construïren en el segle XVIII, explica a À Punt NTC el director de la Reial Fàbrica de Tapissos, Alejandro Klecker.

D'Amérigo, un altre valencià que com Maella arribà a ser director artístic d'esta institució, es poden trobar nombrosos esbossos de catifes per al Palau Reial, però també l'encàrrec que tingué de reinterpretar els cartons originals de Goya, que estaven molt deteriorats. A València s'exposen acabats de restaurar.

La Reial Fàbrica de Tapissos és una institució molt reconeguda, però en poques ocasions es poden visitar els continguts en profunditat, i esta és l’oportunitat que els valencians i les valencianes els puguen veure de prop, anima Vicente Genovés, president de la Fundació del Col·legi de l’Art Major de la Seda.

Detall de l'exposició ‘Real Fàbrica de Tapissos: 300 Anys d'Història. Cinc artistes valencians en la RFT’ / Museu de la Seda de València

A més de les pinzellades de Manuel Benedito, destaca un discurs seu titulat El porvenir de la Real Fábrica de Tapices y Alfombras de Madrid. Klecker s'ha mostrat “profundament agraït” al respecte i assegura que 120 anys després de la redacció subscriuria el discurs de cap a cap. Este text va cridar l’atenció d’Alfons XIII, que, a més, va encarregar uns cartons per a recuperar esta institució. 

La contemporaneïtat d'Elena del Rivero i el collage calidoscòpic que proposa Manolo Valdés per a catifes de nuc turc porten al segle XXI estes manufactures excelses.

València Art

També et pot interessar