El MuVIM acull l’exposició "Les pintades del Flaco" amb fotografies de José García Poveda

Un recorregut per les reivindicacions dels anys 80, 90 i 2000 a través dels grafits

Una de les fotografies de l'exposició de José García Poveda / À Punt NTC
11 de setembre 2024 - 16:51

El MuVIM de València ha inaugurat l’exposició "Les pintades del Flaco", que recull una selecció de les fotografies que José García Poveda va fer durant els anys 80, 90 i 2000 amb els grafits com a eix temàtic. Una mirada irònica —i de vegades nostàlgica— sobre una època en què les parets, més que parlar, cridaven. 

Les parets de les ciutats parlen, i el Flaco capta el que diuen. El fotògraf mira i salva imatges en blanc i negre que mostren una València fugaç, reivindicativa i irònica. Va fotografiar pintades relacionades amb la realitat de la seua època, com ara les reivindicacions en valencià i la primera vaga general de la UGT contra Felipe González. Així ho recorda el mateix Poveda en els micròfons d’À Punt.

El cronista visual ha captat el sentit artístic d'estes pintades urbanes posant de manifest els actes d'irreverència cap als convencionalismes de l'època. Hi trobem crítica política, lluita feminista, reivindicacions mediambientals, i fins i tot, irreverents.  

Amador Griñó, cap d’Exposicions del MuVIM, explica que les imatges de Poveda retraten un necessitat de llibertat, de protesta i d’expressar idees difícils i diferents de les políticament correctes ja en democràcia. 

Quaranta instantànies que fan un recorregut pels carrers de València, des de l'horta fins als Poblats Marítims, incidint en Ciutat Vella, des de la dècada dels 80 fins a l'any 2000, quan les parets —i no les pantalles— eren el llenç per a expressar-se i “reflectien el que passava en la societat” perquè no hi havia un altre mitjà d’expressió, reflexiona l'artista. 

Fins a principis de novembre, el MuVIM acull "Les pintades del Flaco", un llegat que ha capturat els sentiments d'una ciutat al llarg del temps.

També et pot interessar

stats