Quines mesures de seguretat prenen les muixerangues d'Algemesí?

L'incident en un castell, que va acabar amb una menor ferida greu a Vilafranca del Penedès, ha fet saltar les alarmes

Assaig de la Nova Muixeranga d'Algemesí / À Punt NTC

Algemesí (Ribera Alta) es prepara per a viure les Festes de la Mare de Déu de la Salut, i la Muixeranga és un dels actes més esperats. No obstant això, l'incident que es va viure divendres durant la diada de Sant Fèlix a la població catalana de Vilafranca del Penedès ha encés les alarmes entre les colles muixerangueres, ja que una xiqueta va caure d'una torre humana i va resultar greument ferida.

Perquè tot isca perfecte, el mestre s’encarrega de coordinar els assajos i supervisar les mesures de seguretat en la construcció de les torres humanes. "El més important és la pinya: com més pinya tenim, més seguretat li donem a la formació", explica Marc Adam, mestre de la Nova Muixeranga d'Algemesí.

També destaca el paper del casc, que està adaptat al cap de cada xiquet, perquè cadascú té una mesura diferent. "Els cascs estan dissenyats perquè, quan reben un impacte molt fort, s'òbriguen i no els arribe al cap", afig.

Un altre element important és la faixa, que serveix tant per a protegir els abdominals i els lumbars com per a facilitar la pujada de la resta de membres. "Una altra mesura de seguretat és que en la pinya ningú porta ulleres o arracades per tal de no arrapar o punxar a ningú", aclareix Adam.

També revela que utilitzen uns croquis perquè la gent sàpia en tot moment quina és la seua posició. D'esta manera, cada muixeranguer s'acosta al seu lloc i sap sempre quanta força han de fer. "Intentem entre tots i totes augmentar la nostra tècnica i evitar el risc de caiguda", conclou el mestre muixeranguer.

Ara els toca treballar de valent amb la voluntat de fer i resistir com a poble mitjançant esta tradició centenària.

També et pot interessar

stats