Els trenta millors xefs de la Comunitat Valenciana ixen de les cuines per a viure la tradicional sega de l'arròs

La Denominació d'Origen Arròs de València promociona este procés mil·lenari amb l'objectiu d'acostar cultiu i cuina

El xef Quique Dacosta participa en la sega de l'arrós / À Punt NTC

Els trenta millors xefs de la Comunitat Valenciana s’han reunit este dilluns a l'Albufera de València amb una única missió, com és la d’experimentar com es fa la tradicional sega de l'arròs. Una immersió que la Denominació d'Origen Arròs de València promociona amb l'objectiu d'acostar cultiu i cuina.

Hui han canviat la casaca de la cuina per la faixa i les espardenyes. Ingredients essencials que els porten a experimentar, lluny dels fogons, en ple cor de l'Albufera, l'origen d'un procés mil·lenari com és la sega manual de l'arròs. “Volem que coneguen millor l’arròs, el producte i també l’entorn”, assegura Santos Ruiz, crític gastronòmic i gerent de la DO Arròs de València. 

Trenta xefs de la Comunitat Valenciana amb estrela Michelin, autèntics mestres de la gastronomia, guiats ara per altres mestres, els d'una cultura que no entén de menús d'avantguarda ni mantell, i sí de corbelles i de fang. “Dins d’un univers avantguardista, com el que viu hui dia la cuina, este ADN és el que ens fa singulars”, afirma el xef amb el seu restaurant homònim, Quique Dacosta. 

La tècnica és clau d'este ritual del qual s'emporten sensacions que podran maridar amb els sabors dels seus restaurants. “Ací t’adones de la feina que comporta. A nosaltres ens duen l’arròs ja en el paquet”, explica la xef del restaurant El Xato, Cristina Figueira. 

I amb les garbes recollides, es deixa pas al bestiar, que transporta l'arròs per al pas de la trilla. Tot, a ritme d'una melodia pròpia com és el cant de batre que interpretaven els llauradors, i que torna a sonar a peu de camp per a tancar un aplec que fusiona passat, present i futur d'un cereal amb denominació d'origen.

També et pot interessar

stats