Un veí d'Artana descobreix les úniques restes de banys àrabs a les comarques del nord

Estan en la coneguda Caseta dels Moros, que s'ha fet servir per a guardar eines del camp i per això s'ha conservat esta peça única

Una de les naus dels banys àrabs / À Punt NTC

A Artana, a la Plana Baixa, s'ha fet una troballa singular de la presència de l'arquitectura islàmica al segle XII. Es tracta de les restes d'uns banys àrabs dels quals queda una nau. Estan en la coneguda Caseta dels Moros, que s'ha fet servir per a guardar eines del camp i per això s'ha conservat esta peça única a les comarques de Castelló.

Ha sigut la inquietud pel patrimoni d'un veí, Josep Herrero, la que ha confirmat que la coneguda Caseta dels Moros, a Artana, és una nau típica dels banys àrabs. "Com estan tan treballades, indiquen que era una construcció de qualitat", assegura Josep Herrero, veí i editor d'Artanapèdia.

Per ací entrava l'aigua d'un pou proper, reblit fa 50 anys. Els lucernaris del sostre, ara taponats, també en són característics. "Els forats, la pedra lluïda, l'estructura similar a la d'altres banys, com el de Torres-Torres, la Vall d'Uixó o València", senyals que confirmen per a Herrero la seua utilitat com a banys àrabs. De moment, els únics descoberts a les comarques de Castelló.

Per a Mostafa, veí d'Artana procedent de Casablanca, el bon estat de conservació és perquè s'utilitzava com a magatzem d'utensilis per a treballar el camp.

Segons Jorge Becker, tècnic municipal d'Artana, "el sistema constructiu és d'eixa època, són murs de maçoneria i és una de les naus, es veu l'inici d'una altra volta que li dona continuïtat". Un patrimoni històric singular ara en mans privades que l'Ajuntament d'Artana vol recuperar.

També et pot interessar

stats