Una exposició a València reflexiona sobre la figura de la model en l’obra de Picasso
Va retratar Jacqueline Roque durant dos dècades des de tots els angles possibles
La Fundació Bancaixa de València acull la mostra "Picasso i la model. El perfil de Jacqueline". Una exposició que revisa la presència constant de la dona com a model en la producció de Pablo Picasso. Jacqueline Roque, la seua última dona, n'és la protagonista.
Dona i musa. Jaqueline era la model que Picasso va reinterpretar centenars de vegades de manera obsessiva. Més de 400 retrats des que la coneguera el 1953 i fins a la mort del pintor l'any 1973.
Una presència constant, una comunió, que va despertar en el pintor la necessitat de retratar-la “una vegada i una altra, en tots els universos, com a odalisca, asseguda, com una maja de Goya” explica la responsable de Cultura de la Fundació Bancaixa, Laura Castro, en declaracions a À Punt NTC. La seua obsessió era tal que, només el 1963, va pintar seixanta quadres d’ella, segons el comissari de l’exposició, Fernando Castro.
Gravats, dibuixos, olis... més de 250 obres mostren esta obsessió picassiana. Cada traç conta una història de passió, desig i exploració artística. Des de les formes més primitives, passant per la geometria postcubista o les revisions d’obres històriques.
Picasso no retrata sols la imatge de la model, sinó també l'essència, de la qual naixia la inspiració del pintor i la connexió emocional entre ambdós. "Per a ell, el tema central és el pintor i el seu model. I el pintor és un model que té a veure amb el desig, l’amor, la passió… Però també reflexiona, cada vegada més sovint, que el model de la pintura és la història de la pintura", assenyala Castro. Per este motiu, el malagueny va fer versions de les Menines, de Delacroix, d’Ingres i de Lucas Cranach entre altres, repetint la història una vegada i una altra.
L’exposició es pot visitar a la Fundació Bancaixa de València fins a principis de març.