Directes
Ara en la televisió
NADAL ENTRE LES FLORS

El PP i Vox tomben a Oriola una proposta per a anul·lar els sumaris judicials contra Miguel Hernández

El veïnat abandona el ple municipal en protesta després que el govern local vote en contra d'una declaració institucional presentada pel PSOE perquè es “repare i reconega la injustícia que va viure el poeta”

Veïns i veïnes abandonen el ple de l'Ajuntament d'Oriola / À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
26 de setembre 2024 - 15:41 Actualitzat: 27 de setembre 2024 - 11:04

L'últim ple municipal a Oriola ha acabat amb molta polseguera. S'havia de debatre una moció presentada pel PSPV per a demanar al consistori que s'afija a la petició per a anul·lar els sumaris judicials que condemnaren a mort el poeta Miguel Hernández, però la negativa de l'equip de govern local a donar suport a la proposta va encendre l'oposició i el veïnat present en el debat, que va acabar abandonant la sala.

L'objectiu de la iniciativa, una reivindicació de la família del cèlebre literat i un grup de ciutadans que els socialistes portaren a l'Ajuntament era que es “repare i reconega la injustícia que va viure”, segons va explicar la portaveu del grup municipal Carolina García. Naixia amb la pretensió de convertir-se en declaració institucional i, per a això, necessitava el suport dels cinc grups que conformen el ple, però el PP i Vox, socis de coalició en l'executiu local, la van vetar. Només PSPV, Ciutadans i Canviem hi van votar a favor.

Membres de l’Associació d’Amics de Miguel Hernández i veïnat del municipi congregat dins i fora de l'Ajuntament, mostraren la seua indignació. Denuncien que, una altra vegada, Oriola dona l'esquena al poeta. Miguel Hernández va morir el 28 de març del 1942 a la infermeria de la presó d'Alacant amb només 31 anys. Allà complia condemna després que un consell de guerra franquista el va sentenciar a mort el 1940. Va passar primer per altres centres penitenciaris fins que finalment va recalar en el penal alacantí, on va contraure bronquitis i posteriorment tifus, que se li va complicar amb tuberculosi.

En el centre de la polèmica estan, precisament, les paraules, el contingut de la moció que es debatia. Es dona la circumstància que el PP va presentar un document similar, però sense al·ludir a la Guerra Civil ni a les causes de la mort de Miguel Hernández. I per això hi justifiquen el vot en contra. "Jo tinc un altre text que demana el mateix que el teu. L'únic que modifique són algunes línies de la declaració de motius, però la petició és la mateixa, que s'anul·len les penes contra Miguel Hernández, amb les mateixes paraules que ho demanen ells" argumenta l'alcalde d'Oriola, Pepe Vergara.

La família de l'escriptor acusa el PP de blanquejar el discurs negacionista de Vox sobre la dictadura franquista. "El seu soci de govern els exigeix dir que no hi ha hagut un colp d'estat, ni un assassinat. Realment a Miguel Hernández el condemnaren a mort, i van decidir deixar-lo morir a la presó perquè no passara el mateix que amb Federico García Lorca", afirma Joan Pàmies, portaveu de la família. El poeta i dramaturg granadenc va ser afusellat pel bàndol franquista la matinada del 18 d'agost del 1936, un mes després que es revoltara i donara el colp d'estat que va provocar l'inici de la Guerra Civil espanyola.

El govern espanyol ja ha anunciat que anul·larà la condemna contra Miguel Hernández en els termes en què ha sol·licitat la família en moltes ocasions. I ha posat ja data per a fer-ho: el 30 d'octubre, coincidint amb data de naixement de l'oriolà.

el Baix Segura Miguel Hernández

També et pot interessar