VLC negra homenatja Dennis Lehane i convida a assaborir el gènere més enllà de la literatura
El certamen, que se celebrarà del 9 al 19 de maig, programa des d'una gimcana criminal fins a experiències de rol o un concert
El festival VLC Negra, especialitzat en aquest gènere literari, tornarà a omplir la ciutat d’activitats relacionades amb les trames detectivesques del 9 al 19 de maig. El cartell l’encapçala Dennis Lehane, premi Francisco González Ledesma, i inclou també a autors com Claudia Piñero, Ragnar Jónasson, Rosa Montero i Alan Parks entre les propostes. L’edició d’enguany busca "innovar" traspassant les fronteres dels llibres, per això ha programat activitats com una gimcana criminal per biblioteques de València, experiències de rol en viu i un concert en el qual els músics són també coneguts escriptors.
El certamen ha presentat aquest dimarts el cartell de la dotzena edició. VLC Negra homenatjarà enguany l'estatunidenc Dennis Lehane, un dels màxims exponents de la literatura criminal de les últimes dècades gràcies a obres com Mystic River, Shutter Island o la recent Golpe de gracia. El 10 de maig aquest autor protagonitzarà una trobada en línia exclusiva amb els espectadors, just abans de ser guardonat amb el Premi Francisco González Ledesma.
Aquest serà el tret d'eixida d'una programació de trobades i diàlegs amb noms del panorama valencià (Silvestre Vilaplana, Elia Barceló, Ramón Palomar o Xavier Aliaga), nacional (Rosa Montero, Víctor del Árbol, Mikel Santiago, Alicia Giménez Bartlett, Carme Chaparro, Andreu Martín, Paz Velasco i dos llorejats cineastes que mantenen un vincle especial amb la literatura, Rodrigo Cortés i Daniel Monzón) i internacional (l'islandés Ragnar Jónasson, l'escocés Alan Parks, la francesa Lucie Rico, el suec Anders de la Motte o l'argentina Claudia).
Tots ells participaran en col·loquis que acolliran seus tan diverses com la Fundació Bancaixa, l'FNAC de Sant Agustí o el Col·legi d'Arquitectes. "Per primera vegada, en el festival hi haurà sis nacionalitats diferents, la qual cosa parla de la seua força a nivell mundial", ha destacat el director del festival, Jordi Llobregat.
Al mateix temps, ha subratllat la vocació de l'esdeveniment de "buscar sobretot a la gent que no llig per a fer-los descobrir que el món del llibre és meravellós, que no són només paraules en tinta negra, és una manera de somiar i de fer-nos més crítics". "En el món actual, els ciutadans crítics són fonamentals", ha assegurat.
El cap de continguts de VLC Negra, Santiago Álvarez, afegia que l’edició d’enguany ofereix un "programa variat que tracta d'anar més enllà de la literatura", com a festival literari del "gènere que més permea a altres arts".
Per això, sota aquestes premisses, enguany s’incorporen novetats com l’Espai VLC Negra, un eclèctic contenidor de disciplines artístiques on tindran cabuda els concerts de rock a càrrec d'escriptors o la batejada com a writers band. Prèviament, hi haurà una xarrada amb autors tan musicalment inquiets com Mikel Santiago, Pedro Feijóo o el també coordinador de continguts del festival Santiago Álvarez.
Protagonisme de les biblioteques
Aquest espai oferirà també rol en viu amb els seus murder parties i espectacles de màgia i humor, sense oblidar una gimcana criminal que proposarà als participants una experiència immersiva a través de quatre casos distribuïts entre les biblioteques municipals. El públic haurà de resoldre aquests assassinats en una activitat que "serveix per a recordar que tenim 32 biblioteques a la nostra ciutat".
Una altra secció que debuta el 2024 és OFF VLC Negra, que oferirà activitats i trobades amb escriptors en espais municipals que, els dies 7 i 8 de maig, serviran de sòrdid aperitiu a l'edició que arrancarà divendres 9.
Cicle de cinema
A més, tornarà a acollir altres cites tradicionals com el cicle de cinema de la Filmoteca, dedicat aquesta vegada a road movies del gènere negre emblemàtiques.
D'altra banda, tornen els clubs de lectura de VLC Negra, que enguany batran el seu propi rècord amb un total de setze cites repartides entre diferents espais com ara col·legis, museus o llibreries, amb les biblioteques municipals novament com a lloc referencial de les trobades.