El cel d'Altea s'ompli de llum i de color amb el Castell de l'Olla
Més de 80.000 persones van gaudir d'un espectacle en què la pirotècnia Vulcano va disparar més de 1.500 quilos de pólvora
Altea (Marina Baixa) ha viscut aquest dissabte la 35a edició del Castell de l'Olla d’Altea, on més de 80.000 persones han pogut gaudir d'un espectacle renovat amb més de 1.500 quilos de pólvora i 28.000 de material piroècnic, a càrrec de Pirotècnia Vulcano, que després de sis anys ha pres el relleu a l'empresa Ricasa.
El Castell de l'Olla d'Altea es dispara íntegrament des de la mar, concretament des de cinc plataformes dobles de ferro situades a 250 metres de la costa separades entre si per 100 metres. Complementàriament, també hi ha tres pantalans flotants dobles, que estan a 100 metres els uns dels altres.
Aquesta disposició, ubicació i distribució es du a terme per a dissenyar el tir de coets de tal manera que l'espectador veja una façana de focs a tres nivells d'explosió: aquàtics, mitjana altura i màxima altura. D'igual manera, es col·loquen els pantalans més a prop de la costa perquè el públic gaudisca de la llum, el color i el so a dues distàncies, amb les quals s'aconsegueix una combinació que afavoreix la visió i audició global del castell.
La mítica festa pirotècnica d'Altea està reconeguda com a mèrit turístic en la categoria d'or de l'edició de 1999 per la Diputació d'Alacant, i va ser declarada festa d'interés turístic de la Comunitat Valenciana per la Generalitat l'any 2007.
A més, va ser qualificada pel Consell Valencià de Cultura com a bé etnogràfic d'interés cultural, i l'any 2016 el Centre UNESCO Mediterrani en va reconéixer el valor de protecció universal de les manifestacions humanes en matèria de la preservació de patrimoni etnològic i immaterial de la Comunitat Valenciana.