Directes
Ara en la televisió
A LA SACA

Xàbia dedica un nou espai a Sorolla: el passeig marítim de la Grava

També instal·la una escultura del pintor per a recordar el 125é aniversari de la primera estada de l'artista al municipi, el 1898

Escultura de bronze que s'ha inaugurat aquest dissabte al passeig de Xàbia, que representa al pintor mirant al cap de Sant Antoni per a pintar un quadre d'aquest espai / À Punt NTC
María José Villalba @apuntnoticies
09 d'abril 2022 - 07:02 Actualitzat: 09 d'abril 2022 - 14:01

Un nou espai urbà de Xàbia, un dels que mira a aquesta mar que en tants quadres va immortalitzar Joaquim Sorolla, recorda des d’aquest dissabte a l’il·lustre pintor de la llum. La localitat de la Marina Alta ret un nou homenatge a l’artista valencià, que va passar diverses estades en aquest poble, i per això li dedica un passeig marítim, el de la Grava, que des d’aquest dissabte passa a denominar-se passeig del Pintor Joaquim Sorolla. El lloc des d’on tantes vegades va agafar el pinzell, mirant la mar i les roques, durà ara el nom d’aquest pintor universal.

Amb aquest gest, l’ajuntament vol remarcar la vinculació que va mantindre el reconegut artista amb Xàbia. Allà va passar tres estades. De la primera, la del 1898, s’han complit 125 anys i, per a celebrar aquesta efemèride, durant els últims mesos el municipi ha acollit nombrosos actes culturals.

La inauguració d’una escultura de bronze, que quedarà instal·lada mirant al cap de Sant Antoni, i el canvi de denominació del passeig que ara recordarà Sorolla són alguns dels actes amb què pràcticament culminarà el programa cultural que ha recordat el pas del pintor de la llum per Xàbia.

“Hem escollit aquest passeig i aquest punt per a l’escultura perquè és precisament la zona on tant de temps va passar Sorolla pintant, va ser motiu d’inspiració de molts dels seus quadres”, explica Quico Moragues, regidor de Cultura.

El pintor ja comptava amb un carrer i una plaça a Xàbia, però la talla de l’artista i la importància que va adquirir el municipi en la seua obra han impulsat l’ajuntament a dedicar-li a Sorolla el passeig marítim. “Amb la vinculació que va tindre el pintor, un carrer i una plaça es quedaven curts”, apuntava Moragues.

Aquesta localitat de la Marina va tindre un paper significatiu en la trajectòria de l’artista. Reconegudes pintures, com la d'Els nadadors o El bany, que actualment està al Metropolitan de Nova York, les va pintar vora la mar de Xàbia. El cap de Sant Antoni o les roques de les cales xabienques també van ser protagonistes de nombroses obres d’un dels pintors valencians més universals que tantes vegades va trobar inspiració vora mar.

Sorolla va començar la seua vinculació amb Xàbia el 1898. Va acudir fins a aquesta localitat buscant un marc idoni per a materialitzar l’encàrrec que li havia fet un industrial de l’època, interessat a tindre unes pintures sobre el cultiu del raïm i el vi. Aleshores va començar una relació amb la localitat que li va aportar les estampes de molts quadres de la seua plenitud.

De fet, en una de les cartes a la seua dona, el reconegut pintor es referia a Xàbia com el lloc amb què havia somniat sempre: “Mar i muntanya, però quina mar!”.

Tres estades en pocs anys

Poc després del 1898, Sorolla va estar a Xàbia dues vegades més. El 1900 i el 1905 va tornar a passar un temps en aquesta localitat.

Una vinculació que es va iniciar fa 125 anys i que enguany ha volgut recordar el consistori amb l’escultura de Javier Benito, batejant un passeig amb el seu nom, però també amb la publicació del llibre Xàbia en la vida y obra de Joaquín Sorolla, que aquest divendres presentava l’historiador i expert en el pintor, David Gutiérrez. 

la Marina Alta Joaquim Sorolla

També et pot interessar