Les xarxes embogeixen amb els orígens de Cristòfol Colom

Desenes d’usuaris celebren que fora valencià, mentre que d’altres qüestionen la credibilitat d’esta nova investigació

Cristòfol Colom
Cristòfol Colom / Sebastiano del Piombo (Museu Metropolità de Nova York)

La tesi que Cristòfor Colom era jueu i pertanyia a una família de teixidors de València no deixa indiferent ningú. Pocs segons després que RTVE emetera dissabte el documental Colón ADN. Su verdadero origen, i que situa el seu naixement al territori de l'arc mediterrani o les Balears, les xarxes embogiren amb les conclusions d’esta nova investigació amb etiquetes com #Colón o #ColonValenciano, que este dilluns encara són tendència a plataformes com X.  El debat sobre l'origen del navegant s'ha traslladat a les xarxes.

“Segur que seria de Genovés”, “tenia família a Sellent i estiuejava a Daimús”, “Xe, de la terreta”, “el pare de Llosa i la mare de Rafelcofer”, “era de Russafa borinot”, “Colón era de Morella (...) Zero proves, però zero dubtes”, són alguns dels enginyosos comentaris que els usuaris han publicat gran part dels usuaris en to humorístic. També hi ha un gran nombre de posts que han celebrat que Colom tinguera vincles amb la Comunitat Valenciana. 

La recerca rebutja la resta de teories sobre la procedència de Colom, des de la clàssica del naixement a Gènova, que sostenen la majoria dels historiadors i la Reial Acadèmia de la Història d'Espanya, a les que atribuïen l'origen a Portugal, Galícia, Castella, Catalunya i, fins i tot, Navarra. Per això, tampoc han faltat les veus que qüestionen la credibilitat d’esta nova investigació. 

També et pot interessar

stats