Zoo, el grup amb què "hem sigut feliços", diu adeu als escenaris
Un gran concert al Pirata Beach Festival de Gandia posa fi a la gira de comiat i a deu anys de trajectòria
El 2024 començava amb una notícia que deixava atònits els seguidors del grup de música en valencià més popular dels últims temps: Zoo, després d'una dècada d'activitat i èxits, anunciava el seu comiat amb una gira de deu concerts, un per cada any de trajectòria. Una gira que culminaria el 13 de juliol, és a dir, este dissabte, al Pirata Beach Festival de Gandia (Safor).
Primer, sorpresa. Després, tristesa i ràbia. És el que van sentir els milers de seguidors i seguidores de la banda a casa nostra, però també en altres indrets de l'estat espanyol i de la resta del món. Així i tot, la decepció, amb els dies, va deixar pas a l'alegria per haver tingut el plaer de gaudir d'uns músics que han marcat un abans i un després en el panorama musical valencià, i per tindre l'oportunitat de tornar-los a veure en deu ocasions més —encara que finalment n'han sigut catorze, això sí, repetint en alguns llocs—.
Tres dies després de l'anunci inesperat que la banda tancava la paradeta, eixia en les plataformes digitals "Epíleg", l'últim tema del grup que funcionava a tall de testament musical i que resumia la trajectòria de Zoo des de la perspectiva de la mona, el símbol de la banda que ha lluït en milers de samarretes, dessuadores i clauers.
La que és la darrera creació musical del grup conclou amb una frase que ha sigut el leitmotiv de la gira de comiat: "He sigut feliç". Un missatge que vam veure pintat en el recinte del Festivern i que alguns assistents van compartir en les xarxes socials sense sospitar que la banda estava anunciant el principi del final.
Una trajectòria que deixa "un rastre de verí"
L'inici de l'aventura el marcava la publicació d'un videoclip en YouTube que trencaria totes les expectatives i es convertiria, de manera profètica, en la cançó de la temporada. El tema en qüestió era "Estiu", que es presentava en societat amb un videoclip gravat a la platja de l'Auir i a la marjal de Gandia i que hui en dia acumula quasi huit milions de visualitzacions.
Després del baló d'aire que suposava l'èxit viral del primer tema del grup, va arribar el llançament del primer disc: Tempestes venen del sud, un treball amb què la banda ja deixava patent les seues lletres polítiques i reivindicatives fusionades amb estils com el rap, el rock, l'ska i els ritmes electrònics.
Tres anys després del seu naixement, els gandiencs publicaven el seu segon disc: Raval. L'obra presentava temes com "El cap per avall", "La mestra" o "Correfoc", que van esdevenir èxits de manera quasi instantània i que va fer que tots els festivals volgueren comptar amb els xics de Zoo.
També va ser el moment en què el grup va traspassar les fronteres de parla catalana i, a més de tocar en ciutats de l'estat espanyol com Bilbao, Saragossa o Madrid, va portar la seua música a països com França, el Japó o Palestina.
Després d'una aturada d'un any —que va coincidir amb la pandèmia del coronavirus— Zoo va tornar a l'activitat el 2021 amb l'àlbum Llepolies, un treball que va consolidar definitivament el grup i va fer que el tema "Tobogan" sonara en discoteques, xarangues, bodes, orquestres i qualsevol ambient imaginable, colant-se inclús en la llista d'èxits en l'àmbit nacional.
Omplint el WiZink Center i el Palau Sant Jordi
Però la prova de foc va arribar el 2022 amb els concerts finals de gira al WiZink Center de Madrid i al Palau Sant Jordi de Barcelona. I la formació valenciana va superar fins i tot les altes expectatives que havien depositat en les seues actuacions.
Zoo es va convertir el 3 de desembre del 2022 en el primer grup de música en valencià que va omplir les 8.000 localitats del WiZink Center de Madrid. Es tractava del penúltim concert de l’exitosa gira "Llepolies", que ja havia omplit altres auditoris de Sevilla, Valladolid i, fins i tot, Brussel·les.
Però només una setmana més tard, i per si la gesta madrilenya no havia sigut bàrbara, 15.000 persones van saltar al ritme de la música de Zoo al Palau Sant Jordi de Barcelona en l'actuació que va cloure una gira de rècord.
El triomf de la banda, en paral·lel al de la música en valencià, arriba en un context en què encara "sembla que cal demanar permís per a cantar o expressar-se en valencià", afirmava Panxo en una entrevista. "Així que sí, té molt de simbolisme", sentenciava el líder dels saforencs.
Tot acaba on va començar: a Gandia
La gira de comiat acaba este dissabte al mateix lloc on va començar tot, Gandia, i en una cita que espera superar tots els rècords d'assistència. Zoo encapçala el cartell del Pirata Beach Festival, un esdeveniment que compta amb alguns dels noms més destacats del panorama musical actual.
La gira final va començar al nord de l'estat espanyol el primer cap de setmana de març. Els seguidors de la banda que van acudir al Candeloria de Lugo i l'Iruña Rock de Pamplona van ser els primers que van poder gaudir de la música de Zoo amb la consciència que seria una de les últimes oportunitats de veure'ls en directe.
A este inici de gira li seguirien els concerts de Múrcia per partida doble a la sala Garaje Beat Club, el de Primavera Trompetera a Jerez de la Frontera (Cadis), el del Telecogresca a Barcelona, el del Zeidfest de Bilbao o el del Viñarock a Villarobledo (Albacete).
Els darrers concerts abans de l'esperada cita d'este dissabte van ser a la sala Riviera de Madrid, on van actuar tres nits seguides esgotant totes les entrades i a l'Alterna Festival del Bonillo (Albacete), que es va bolcar amb la banda superant qualsevol barrera idiomàtica.
Finalment, el dia ha arribat, i la mona s'acomiada de tots els seus seguidors i seguidores en un concert dels que marquen època, que ningú es vol perdre. Perquè esta nit de juliol caurà la calor a la Safor, però també bombejarà el ritme, i els himnes sonaran més fort que mai a través de les veus de milers de persones que se saben de memòria les lletres d'una banda que ja ha passat a la història.