Directes
Ara en la televisió
ATRAPA'M SI POTS
Ara en la ràdio
PODRÍEM FER-HO MILLOR (reemissió)

Zoo, el grup valencià que ha traspassat totes les fronteres

Repassem els deu anys de trajectòria d'una formació que s'ha convertit en tot un referent i que ha portat la nostra llengua arreu del món

La banda Zoo, en una foto dels primers anys de trajectòria / Zoo Posse

Zoo, el grup valencià més exitós dels últims anys, diu adeu als escenaris aquest 2024, després d'una dècada d'activitat en què han aconseguit que la música en valencià traspasse fronteres que abans semblaven infranquejables.

L'aventura de la moneta va començar el juny de l’any 2014 quan, Toni Sánchez, antic membre d'Orxata Sound System més conegut com Panxo, va publicar un videoclip a Youtube que ni ell mateix imaginava la repercussió que estava a punt d'assolir.

La cançó en qüestió, produïda per Mark Dasousa, era "Estiu", i de manera profètica, es va convertir en l'èxit de la temporada i en un dels himnes de la banda. Un vídeo gravat amb amics a la platja de l'Ahuir i la marjal de Gandia va atreure tots els clics i en poc temps va arribar al mig milió de visualitzacions (actualment compta amb 7 milions i mig de reproduccions en la plataforma, que es diu prompte).

L'àlbum debut: Tempestes venen del sud

Després del baló d'aire que suposava l'èxit viral del primer tema del grup, va arribar el llançament del primer disc: Tempestes venen del sud, un treball amb què la banda ja deixava patent les seues lletres polítiques i reivindicatives fusionades amb estils com el rap, el rock, l'ska i els ritmes electrònics.

Els primers concerts de presentació de l'àlbum, que van comptar amb la presència de col·laboradors de la talla de Toni Mejías (Los Chikos del Maíz), Pablo Sánchez (La Raíz) o Pasqu Giner (Aspencat), es van realitzar a la sala Rock City de València i la sala Music Hall de Barcelona. A més, el grup també va participar en la desena edició del Festivern, que es convertiria en un dels seus festivals fetitxe.

A partir d'aleshores van xafar diversos escenaris del País Valencià i Catalunya i, en l'estiu del 2015, només un any després de la publicació d'"Estiu", van aconseguir convertir-se en els caps de cartell del Feslloch.

Traspassant fronteres: Raval

Tres anys després del seu naixement, els gandiencs publicaven el seu segon disc: Raval, en què tornaven a repetir la fórmula i fins i tot s'autoreferenciaven i incloïen el mateix nombre de cançons que en l'anterior treball. El disc va presentar temes tan mítics com "El cap per avall", "La mestra" o "Correfoc", que van esdevenir èxits de manera quasi instantània.

Amb la gira de presentació del disc el grup va traspassar les fronteres de parla catalana i va tocar en diverses ciutats de l'estat espanyol com Bilbao, Saragossa, Granada, Salamanca o Madrid, demostrant que la llengua no era cap impediment per a gaudir de la música.

Però no tot va quedar així, ja que la banda també va fer sonar les seues melodies arreu del món. França, Polònia, el Japó, Alemanya, Hongria, Anglaterra, Suïssa, Bèlgica i Palestina van poder sentir els "Ventiladors" de Zoo a màxima potència.

Un abans i un després: Llepolies

Després d'una aturada d'un any —que va coincidir amb la pandèmia del coronavirus— Zoo va tornar a l'activitat donant a la llum el 2021 l'àlbum Llepolies, un treball que va consolidar definitivament el grup i va fer que el tema "Tobogan" sonara en discoteques, xarangues, bodes, orquestres i qualsevol ambient imaginable, colant-se inclús en la llista d'èxits en l'àmbit nacional.

Finalment, la prova de foc va arribar el 2022 amb els concerts finals de gira realitzats al WiZink Center de Madrid i al Palau Sant Jordi de Barcelona. I la formació valenciana va superar fins i tot les altes expectatives que hi havia dipositades en les seues actuacions.

Zoo es va convertir el 3 de desembre del 2022 en el primer grup de música en valencià que va omplir les 8.000 localitats del WiZink Center de Madrid. I només una setmana més tard, i per si la gesta no havia sigut bàrbara, 15.000 persones van saltar al ritme de la seua música al Palau Sant Jordi de Barcelona, en l'actuació que va cloure una gira de rècord.

Deu anys, deu concerts de comiat

Finalment, en l'any que fa deu, Zoo s'acomiada dels escenaris amb una gira de deu concerts, un per cada any de vida. Sales com La Riviera de Madrid i festivals com el Telecogresca (Barcelona) o el Sensenom Festival (Mallorca) acolliran alguns dels concerts que conformen la gira d'enguany i que tindrà el punt final a la ciutat on tot va començar, Gandia, al Pirata Beach Festival.

Comptat i debatut, i després d'una dècada de bona música, només una cosa queda clara: res és comparable a Zoo.

la Safor Zoo Música

També et pot interessar