"Zorra" traspassa la frontera musical i desencadena la polèmica

Representants de la política, la cultura i de col·lectius socials s’han posicionat a favor i en contra del missatge de la cançó de Nebulossa

Una imatge del videoclip de "Zorra" / À Punt NTC

La cançó "Zorra", dels valencians Nebulossa, traspassa la frontera musical. Dos dies després de guanyar el Benidorm Fest i saber que serà la candidata a representar Espanya en el Festival d’Eurovisió —que tindrà lloc l’11 de maig a Malmö—, la cançó no ha deixat indiferent ningú i ha provocat reaccions, a favor i en contra, en l’esfera política, social i cultural. 

I és que les seues lletres reivindicatives, que parlen d’alliberament i empoderament de la dona, ja han arribat a la Moncloa. El mateix president del govern espanyol, ha defensat la cançó en una entrevista concedida a La Sexta aquest dilluns. "Jo entenc que a la fachosfera li hauria agradat tindre el "Cara al sol", però a mi m'agrada més aquest tipus de cançons", ha dit. A més, Sánchez ha afegit que "el feminisme és just, però també pot ser divertit". "Al final està parlant de coses que jo crec que compartim una àmplia majoria de dones i d'homes. És la igualtat real i efectiva entre homes i dones", ha assenyalat.

En una posició semblant s’ha pronunciat la ministra d’Igualtat, Ana Redondo, que considera que el senzill és divertit i ha agradat “massivament” als oients. “Considere la música lliure d’estereotips i considere que aquesta és una cançó que trenca motles, que trenca estereotips (...) És una cançó que ens representarà i li desitge tot l’èxit que puga tindre”, ha afirmat en declaracions als mitjans de comunicació. Així mateix, ha posat de manifest que trenca amb “l’edatisme”, perquè “la cultura i la música han d’anar un pas avant”. 

Contràriament a aquestes opinions, la presidenta de les Corts, Llanos Massó, ha criticat la cançó en el seu compte d'X —abans Twitter—. "Algú pot resoldre'm un dubte? Quan un xaval diga zorra a una companya li apujaran un punt la nota o li donaran un premi al final de curs? Perquè supose que de marmolar-lo ni en parlem, no?". 

Col·lectius LGTBI+: "És un himne sobre la llibertat sexual de les dones"

La vicepresidenta de la Federació Estatal LGTBI+ (FELGTBI+), Paula Iglesias, ha mostrat aquest dilluns el seu suport a Nebulossa. "És un himne sobre la llibertat sexual de les dones, especialment de les majors, que ressona amb tot el col·lectiu LGTBI+, que ja l'hem fet nostre. Considerem que és una cançó que ens representa, com a col·lectiu i també com a país de la igualtat i la llibertat, de la diversitat sexual", ha assegurat Iglesias.

Per la seua banda, la presidenta de la Plataforma Trans, Mar Cambrollé, ha assenyalat que està "molt contenta" i que li sembla una cançó "prou positiva" i "prou lloable". En aquest sentit, ha indicat que, el grup ha recuperat "l'insult com una eina política d'empoderament". A més, ha celebrat la "picada d'ullet" de la cantant en la seua interpretació "a les dones trans en general", però a Manuela Trasobares en particular, amb la seua coneguda "tira la copa". 

Grups feministes: "No és cultura, és l'exaltació del masclisme més grosser"

Per contra, col·lectius feministes s'han mostrat en contra de “Zorra”. "L'exaltació del sexisme, la misogínia, i la banalització de la violència representarà Espanya. Aquest és el panorama. No és cultura, és l'exaltació del masclisme més grosser. Veureu les vostres filles reivindicant-se zorres", ha assegurat en un missatge en les xarxes l'activista feminista i exportaveu d'Igualtat del PSOE en el Congrés, Ángeles Álvarez.

En la mateixa línia s'ha mostrat l'Aliança Contra l'Esborrament de les Dones, que ha criticat que els mitjans qualifiquen el missatge de la cançó "d’empoderadora". També ha criticat que la paraula zorra, l’usen "sovint" els "agressors sexuals", "assetjadors" i "maltractadors". L'organització de dones s'ha dirigit al Govern d'Espanya, així com al Ministeri d'Igualtat i al Ministeri d'Educació, per a preguntar-los "si són conscients de com afectarà les xiquetes que els xics les insulten utilitzant una cançó avalada per un organisme estatal com és RTVE i, en les últimes hores, pel president del govern".

Fins i tot s’hi ha pronunciat el bisbe d'Oriola-Alacant, José Ignacio Munilla, que ha advertit que la cançó és una expressió de "la crisi cultural" a Espanya i considera que "li estranya" que "la resposta enfront de la vexació a la dona" siga "assumir la vexació". "No em puc creure que tots els moviments feministes es puguen sentir representats en aquesta cançó. Jo estic convençut que hi ha d'haver moltes persones amb sensibilitat feminista a les quals els estranye que la resposta enfront de la vexació a la dona siga el que jo assumisc la vexació i em sent orgullosa d'ella. Tu m'has dit zorra, bé, doncs ara jo m’ho autoproclamaré, però ho faig perquè vull i perquè em dona la gana", ha subratllat durant el seu programa Sexto Continente de Radio María.

Eurovisió confirma que la cançó és apta per a representar a Espanya

La Unió Europea de Radiodifusió, organitzadora del festival d'Eurovisió, ha confirmat aquesta vesprada que la cançó que representarà Espanya en aquest certamen musical "és apta" per a participar enguany.

"UER entén que hi ha moltes interpretacions del títol de la cançó enviada per RTVE per a representar a Espanya (...) i considera el seu ús previst en el context de la lletra i el missatge de “Zorra”, tal com ens ho ha explicat RTVE, hem arribat a la conclusió que la cançó és apta per a participar en el concurs d'enguany", assenyala. 

També et pot interessar

stats