Més de 30.000 treballadors del calcer estan convocats a la vaga per a millorar els salaris
CCOO del Vinalopó-Baix Segura denuncia els salaris mileuristes, mentre que les empreses tenen beneficis milionaris
“Salari o conflicte” és l’eslògan llançat pels sindicats CCOO i la UGT en la vaga convocada aquest dijous en el sector del calcer. A la vaga estan convocats els més 30.000 treballadors del sector de tot el país. La convocatòria té com a objectiu que la patronal accedisca a un augment dels salaris que evite la pèrdua de poder adquisitiu. A la Comunitat Valenciana aquesta convocatòria té rellevància especial al Vinalopó. A la província d'Alacant, de fet, s'ubiquen el 66% de les empreses actives d'Espanya, segons l'Ivace. Els sindicats estimen que el percentatge de treballadors i treballadores a la Comunitat Valenciana frega també el 66% del total espanyol, fet que suposa vora 20.000 persones.
CCOO del Vinalopó-Baix Segura va anunciar aquest dimecres que han mobilitzat els "piquets" a Elda i Elx, on estan convocades concentracions a les 11 del matí a Inescop - Centre Tecnològic del Calcer i a Avecal.
Les patronals del sector van proposar en la darrera reunió amb els sindicats uns increments salarials del 8% a partir del gener i un compromís de pujades salarials per als pròxims anys revisada amb l’IPC.
Aquesta oferta l'han rebutjada els sindicats per considerar-la “insuficient”. A més, exigeixen un conveni per a tres anys, un projecte que, segons la UGT, “està estancat des de fa mesos”, així com una clàusula que assegure el poder adquisitiu dels treballadors.
Proposta empresarial
La Federació d'Indústries del Calcer a Espanya (FICE) i l'Associació Espanyola d'Empreses de Components i Maquinària per al Calcer i la Marroquineria (AEC) van posar damunt de la taula un increment salarial total entre el 12,5% i el 15% durant els pròxims quatre anys, en funció de la inflació.
Però les centrals sindicals es van alçar de la taula de negociació per a convocar la primera vaga del sector des dels anys 70. També sol·liciten una reducció de jornada en dotze hores, complementar a partir del quart mes la incapacitat temporal, apujar el plus de distància i una regulació del contracte fix discontinu per a millorar les condicions dels treballadors.
El portaveu dels empresaris en la negociació, José María Escrigas, apunta en un comunicat que els sindicats “sense cap criteri han incrementat l'última proposta, demostrant una manifesta voluntat de no valorar la nostra oferta ni de negociar”.
Per la seua part, el sindicat de CCOO del Vinalopó-Baix Segura ha denunciat aquest dimecres que “els i les treballadores del sector continuen amb salaris quasi mileuristes, mentre que el sector ven sabates molt cares, té beneficis milionaris i ha recuperat el nivell d’exportacions prèvies a la pandèmia”.