El 44,3% de les persones majors de la Comunitat Valenciana viuen sota el llindar de pobresa
Un estudi assenyala la soledat no desitjada i l’exclusió social entre els principals problemes que pateix aquest col·lectiu
El 44,3% de les persones majors de 65 anys de la Comunitat Valenciana viu sota el llindar de pobresa (amb 688 euros al mes) i d'aquest percentatge, un 17,9% estan en el llindar de la pobresa extrema (amb 458 euros al mes).
Així ho arreplega un estudi elaborat per la Federació de Pensionistes i Jubilats de CCOO PV i la Fundació 1r de Maig, que a més mostra la soledat no desitjada i l'exclusió social com els principals problemes que pateix aquest col·lectiu. El document assenyala també la feminització de la pobresa, la bretxa digital i l'exclusió social, circumstàncies agreujades per la pandèmia, on les persones majors s'han vist aïllades dels seus éssers estimats.
Malgrat que la incidència de la covid ha suposat un augment d'un 17,7% de la mortalitat per a aquest col·lectiu durant l’any 2021, l’estudi apunta que la tendència de la població és a envellir, de manera que a mitjan segle els majors de 65 seran més del 40% de la població. La secretària general de CCOO PV, Ana García, ha exigit "una resposta dirigida a la detecció de la soledat no desitjada per a poder intervindre i acompanyar" aquestes persones.
Tot i això, l’esperança de vida al nostre territori ha disminuït, en el cas de les dones dels 85 als 84 anys, i en el dels homes dels 80 als 76. L’estudi mostra també que les dones guanyen menys encara que viuen més anys. En el cas de la Comunitat Valenciana, la pensió mitjana de les dones és de 810 euros, enfront dels 1.212 que perceben els homes, una diferència d'un 33% a conseqüència de la "bretxa laboral". García ha remarcat que "al voltant d'un 70% de les persones que estan en el llindar de pobresa extrema són dones".
En l'àmbit del sistema d'atenció a la dependència, "la gent vol envellir en el seu entorn", però segons han assenyalat en l'estudi, "hi ha prop de 4 milions de llars inaccessibles i amb mancances energètiques". En el cas d'Espanya, un dels països més envellits d'Europa, les dones "tenen una pitjor qualitat de vida", per la qual cosa Ana García ha demanat "polítiques socials amb perspectiva de gènere".
Respecte a l'accés als subministraments bàsics, un 9,4% no pot permetre's mantindre l'habitatge a una temperatura adequada i un 4,4% ha tingut retards en el pagament de l'habitatge principal, situació agreujada per la situació inflacionista. “Això pot portar les persones majors a una situació d’exclusió social", ha admés la secretària general de CCOO PV.