Directes
Ara en la televisió
A LA SACA

Estos són els 46 restaurants valencians recomanats per la 'Guia Michelin' el 2025

València ha acollit la gala de lliurament de les plaques que la selecta guia ha atorgat enguany als restaurants de la Comunitat Valenciana, Catalunya, les Balears i Andorra

Els reconeixements a la gastronomia valenciana demostren que, en els últims anys, no només ha augmentat la qualitat de la nostra oferta, sinó també la diversitat de propostes gràcies a l'entrada en escena d’una nova generació de cuiners i una cobertura territorial dels guardons cada vegada major. En el firmament de l'elit culinària trobem els 26 restaurants valencians distingits amb almenys una estrela Michelin. Però la prestigiosa guia, que naix amb l’esperit de recomanar a locals i viatgers els establiments on paga la pena parar en el camí, ha reconegut enguany el talent que destil·len 46 projectes que segueixen la senda de l’excel·lència.

Són els restaurants que recomana la Guia Michelin, que este dilluns van rebre les plaques en una gala al Palau de les Arts, a la Ciutat de les Arts i les Ciències de València, organitzada per la marca de begudes prèmium del grup Coca-cola Royal Bliss. El Cap i Casal va ser la ciutat escollida per a lliurar les vora 200 distincions als restaurants de Catalunya, Balears, Andorra i la Comunitat Valenciana per a retre homenatge als esforços de la restauració en la recuperació després de la dana. Rubén Casado, director de desenvolupament de negoci de Coca-Cola Europe Pacific Partners, ha incidit que l’organització ha volgut col·laborar “derivant recursos de turisme i inversió” per a tractar de “influir en una ràpida recuperació” dels negocis afectats de la província. 

València va ser la seu de la gala d'entrega de plaques dels restaurants recomanats per la 'Guia Michelin' / Marta Pascual

La gala, conduïda pel presentador Eugeni Alemany, va comptar amb Begoña Rodrigo com a ambaixadora. La cuinera i propietària del restaurant La Salita, de València, ha demanat a un sector “ple de talent” que no tinga pressa, i ha recordat que a ella li va costar catorze anys aconseguir l'estrela Michelin. Per este motiu, ha volgut recomanar als cuiners que es troben en el que molts consideren l’avantsala de l’elit que “gaudisquen el camí”, que experimenten, que cometen errades i que n'aprenguen.

Begoña Rodrigo, xef i propietària de La Salita / Marta Pascual

“Afortunadament, la Guia Michelin encara és una guia respectada, la gent ix de viatge i la porta al braç”, assegura Rodrigo. “Per això, és molt important que et recomanen, que algú et veja, que et done una palmadeta a l’esquena i et diga que ho estàs fent bé. Vol dir que vas pel bon camí, i ja decidiràs cap a on vols anar”, destaca la xef valenciana. 

Àudio
Begoña Rodrigo participa en la gala d'entrega de les plaques dels restaurants recomanats de la Guia Michelin

Your browser doesn’t support HTML5 audio

En eixe sentit, Rubén Casado també ha subratllat la rellevància de les cuines recomanades per la Guia Michelin, on hi ha persones que “treballen de valent per a brillar i per a destacar”. 

Rubén Casado, director de desenvolupament de negoci de Coca-Cola Europe Pacific Partners / Marta Pascual

Esta senda inclou una de les incorporacions més recents a la guia, La Suculenta, un dels cinc establiments recomanats a la província de Castelló i el primer de la història de Benicàssim que ha aconseguit fer-se un forat en esta prestigiosa selecció. El jove xef i propietari del restaurant, Jorge Lengua, amb només trenta anys, és una de les promeses de la gastronomia valenciana i reconeix que distincions com esta serveixen d’impuls per a continuar perseguint l’excel·lència. “Quan treballes i t’esforces diàriament et dona molta felicitat i satisfacció que algú vinga i et reconega la faena” admet este cuiner, que també capitaneja el restaurant Llavor a Orpesa.

Jorge Lengua, xef i propietari de La Suculenta, a Benicàssim / Marta Pascual

Ser, en part, responsable de traslladar estes dos destinacions turístiques al mapa de l’alta gastronomia suposa per a ell “un doble repte i una responsabilitat”, ja que fins ara el gran públic “potser no associava Benicàssim a una identitat cultural tan marcada com altres destinacions més lligades a la gastronomia en l’imaginari col·lectiu”. Per a este jove xef d’Artana, la clau de la trajectòria de La Suculenta ha sigut una aposta per una bona relació qualitat-preu, i una proposta arrelada al territori: “M'he criat rodejat de muntanyes. La connexió amb la naturalesa és molt important per a mi, poder fer que el client senta una relació directa entre l'origen i el que té al davant”, detalla. 

Ismael Martínez Poveda, xef al capdavant de la cuina de Nou Manolín / Marta Pascual

El talent jove també va estar abanderat per un altre xef, Ismael Martínez Poveda, que paradoxalment dirigeix la cuina d’un dels enclavaments històrics de la gastronomia valenciana. Amb més de cinquanta anys d’història, l’alacantí Nou Manolín és una de les referències més emblemàtiques i consolidades de la Guia Michelin a la Comunitat Valenciana. Amb només dèsset anys, Ismael va arribar per a aprendre l'ofici en este local, famós per tindre una barra icònica. Després de passar per cuines tan reputades com El Celler de Can Roca, el xef alacantí ha tornat per a liderar els fogons de la nau insígnia de la família Castelló. Per a ell, agafar eixa responsabilitat amb només 23 anys en un lloc que ha sentit “casa” va ser “una oportunitat molt bonica”. Per això, destaca la importància de parar, eixir de la cuina i assistir a este tipus d’esdeveniments per a “valorar” el lloc on estàs: “A vegades no t'adones del producte que passa cada dia per les nostres mans, les gambes, les cigales, galls de Sant Pere, gallinetes… treballem el millor producte”.  

Toshi Kai, xef i propietari de Toshi Restaurant, a València / Marta Pascual

Des d’altra barra, però amb una oferta i un concepte ben diferent, el Toshi Restaurant, a València, va aconseguir que la Guia Michelin recomanara la seua proposta —una cuina oberta amb capacitat per a només deu comensals— poc després d'inaugurar el local, fa poc més d’un lustre. Per a Toshi, esta distinció "té pes dins del sector, ja que és la guia amb més reconeixement internacional”. El xef japonés destaca que, en els últims anys, la selecció que fa Michelin és un reflex de com s’han “omplit els forats dins del mercat, tant pel que fa a la gamma de negocis com al concepte”. Una varietat que considera molt positiva i que demostra que, “independentment del tipus de restaurant, la guia continua sent garantia de qualitat, és una manera de donar valor al que estàs fent”, conclou. 

Cuina

També et pot interessar