Entre 52.000 i 131.000 euros a l’any: la nòmina de jutges i fiscals, que amenacen amb una vaga si no cobren més

Quan un jutge inicia la carrera guanya el doble del salari mitjà del país, però les associacions professionals asseguren que han perdut un 20% de poder adquisitiu en 20 anys

El magistrat de l’Associació Professional de la Magistratura, Juan José Carbonero, arriba a una de les reunions que ha mantingut amb els responsables de Justícia
El magistrat de l’Associació Professional de la Magistratura, Juan José Carbonero, arriba a una de les reunions que ha mantingut amb els responsables de Justícia / Fernando Villar (Efe)

Jutges i fiscals tornen a seure aquest dimecres amb els representants del Ministeri de Justícia per a desencallar les negociacions que, ara per ara, mantenen en peu una vaga indefinida a partir de dimarts. En plena vaga dels funcionaris dels jutjats i després d’una vaga, que ha durat dos mesos, dels secretaris judicials, les reivindicacions salarials de jutges i fiscals amenacen de bloquejar, encara més, la justícia espanyola, ja de per si lenta en molts casos.

Els professionals de la judicatura reclamen un augment de les seues retribucions. Argumenten que han perdut poder adquisitiu les últimes dues dècades. Els seus salaris oscil·len, de mitjana, entre els 51.946 euros bruts a l'any a l'inici de la carrera i els 130.654 al final d'aquesta, en els llocs més alts, segons l'últim informe recollit pel Consell d'Europa sobre els sistemes judicials del continent, basat en dades del 2020.

Al final de la seua trajectòria professional, jutges i fiscals poden guanyar 5,4 vegades més que el salari mitjà del país

Segons aquest estudi, els jutges i fiscals que exerceixen a Espanya, tenen, a l'inici de la seua carrera, el doble del salari mitjà del país i, al final de la seua trajectòria professional, 5,4 vegades més.

Els salaris d'aquests professionals estan regulats per una llei específica, del 2003, que té com a objectiu "garantir la independència econòmica" dels jutges, un tractament que s'estén als fiscals "en atenció a la rellevància de les seues funcions".

Hi ha a Espanya al voltant de 5.400 jutges i 2.700 fiscals i la llei fixa unes retribucions bàsiques —sou i antiguitat— i complementàries -complement de destí i específic-, a les quals es poden afegir retribucions variables per objectius.

El salari més baix, que l'estudi del Consell d'Europa xifra en 51.946, correspondria a un jutge a l'inici de la carrera. Es tracta en qualsevol cas d'una mitjana, a la qual no arriben molts jutges que treballen en poblacions xicotetes, com adverteixen fonts jurídiques.

Un magistrat del Suprem cobra 124.202 euros bruts anuals i dues pagues extraordinàries de 7.826 euros

Les retribucions van augmentant amb el pas dels anys i les destinacions i, per exemple, un president de sala en una audiència provincial amb dotze triennis cobra en l'actualitat 5.080 euros al mes nets, amb catorze pagues.

Segons els últims pressupostos generals de l'Estat per a enguany, les retribucions d'un magistrat del Tribunal Suprem ascendeixen a 124.202 euros bruts anuals, més dues pagues extraordinàries de 7.826 euros.

Jutges i fiscals han mantingut dues reunions, sense acord, amb els representants de Justícia. La primera oferta del govern espanyol, que va proposar la setmana passada destinar 44,5 milions d'euros a la millora dels salaris de les dues carreres, va ser considerada insuficient per les associacions, que confien encara en la "responsabilitat" dels ministeris implicats per a millorar la proposta i evitar l'atur. Aquest dimecres hi haurà un nou intent per a acostar posicions.

Des de les associacions judicials, al·leguen que jutges i fiscals no han recuperat el 4,73% de les retribucions bàsiques que tenien el 2010, després de la retallada que van patir aquell any i que van recuperar la resta de funcionaris. Asseguren que la seua capacitat adquisitiva ha disminuït un 20% de mitjana des del 2004.

També et pot interessar

stats