El 52% dels consumidors de la Comunitat Valenciana opta pel comerç local després de la dana

Així es desprén d’un informe elaborat sobre un estudi a 400 persones de les províncies d’Alacant, Castelló i València per a conéixer els hàbits de consum d’enguany

El 52% dels consumidors de la Comunitat Valenciana opta pel comerç local després de la dana / À Punt NTC

El 52% dels consumidors de la Comunitat Valenciana s'ha decantat per comprar més en el comerç local després de la dana com a factor clau per a vertebrar la vida dels municipis. Esta és una de les principals modificacions de compra que la població valenciana ha dut a terme este 2025. A més, el 35,8% s'ha inclinat a comprar en les empreses que es van veure afectades directament per la dana i el 30,8% s'està preocupant més pel medi ambient i prioritzant les compres de productes reciclables i sostenibles el 2025.

Així, es desprén de l'informe El consumidor de la Comunitat Valenciana: hàbits i comportaments de compra el 2025 impulsat pel Club de Màrqueting del Mediterrani (CMM) i Vedat Consulting realitzat sobre un estudi a 400 persones de les províncies d'Alacant, Castelló i València.

En este sentit, per a quasi el 80% dels consumidors valencians, el suport de les marques a la ciutadania ha suposat un canvi positiu cap al compromís i fidelitat de les marques que van actuar durant la dana, encara que en la majoria dels casos es tracta més d'una vinculació emocional i afectiva que de compra.

Així ho mostren els resultats del bloc que sondeja l'actitud dels consumidors davant de crisis climàtiques: impacte emocional i canvis després de la dana. Per segments, la generació Z, les persones residents a la província de València i les dones, són els grups que més han modificat els seus hàbits de compra després de la riuada.

L'objectiu de l'estudi, tal com explica la presidenta del Club de Màrqueting del Mediterrani, Eva Prieto, és "aprofundir en el coneixement del consumidor de la Comunitat perquè empreses i professionals tinguen una radiografia completa dels seus gustos i perfils i puguen ser-los útils com a eina estratègica en un entorn de consum en constant evolució".

Pessimisme sobre l’economia

El 59,8% dels consumidors de la Comunitat Valenciana es mostra “pessimista” respecte a l'evolució de l'economia a escala mundial i el 61% en l'àmbit nacional. Respecte a la seua pròpia economia, el 32,8% manifesta una lleugera tendència cap a l'empitjorament.

Les raons que motiven este pessimisme són, en un 45% l'increment del preu en els productes d'alimentació; en un 35,1% la pujada del preu en els subministraments —aigua, llum, gas i combustibles— i en el 8,4% dels casos es cola entre les motivacions la previsió de despeses extra o conseqüències laborals negatives derives de l'efecte dana.

La generació Z és la més positiva amb la seua situació personal, ja que considera que la seua pròpia economia millorarà, en el 31,3% dels casos. Este factor es deu fonamentalment a l'edat, perquè amb l'increment de l'edat s'espera una major estabilitat econòmica. Per part seua, la generació X és la que més confia que, tant la situació mundial com a escala nacional, es mantindrà com fins ara (41,7%).

Els conflictes geopolítics en el punt de mira

En la comparativa de resultats sobre l'expectativa de l'economia amb els anys 2023 i 2024, aquest 2025 destaca la volta del pessimisme al consumidor de la Comunitat en relació amb l'evolució econòmica mundial i nacional. Tant en l'economia mundial com nacional, el consumidor aprecia els conflictes internacionals i els successos esdevinguts en diferents àmbits en l'àmbit polític, social i econòmic i considera en estos dos àmbits que l'economia empitjorarà. Les dades de mesures d'estalvi en 2025 mostren similituds amb els resultats obtinguts en 2023, segons l'informe.

En conseqüència, amb esta situació, el consumidor de la Comunitat és “previsor” i manifesta una perspectiva de despesa menys optimista que en 2024. El 93,2% de les llars durà a terme mesures d'estalvi en 2025 i el 52,8% destaca que "no gastarà en capritxos o reduirà al màxim i el 43,5% compararà abans de comprar".

A menor edat, la planificació d'estalvi, “pel que puga passar”, és major. Un 43,4% en la generació Z i un 23% en la Baby Boomer. I també són els que més compararan abans de comprar, 56,6% enfront del 40,1% de la resta de grups. Per a l’any 2025, els consumidors de la Comunitat esperen mantindre el nivell de despesa dels anys previs en les categories de compra diària o freqüent com són l'alimentació, la cura personal o la moda.

La despesa en oci es reduirà

Per contra, en comparació amb el 2024, la despesa en oci i compres de consum ocasional es reduirà parcialment. Al llarg del 2025, el 64,3% dels consumidors mantindrà la mateixa despesa en alimentació que l'any anterior, el 72,3% dels consumidors el mantindrà en cura personal i el 50,3% en moda i calçat. 

D'altra banda, el 56,5% gastarà menys en restauració i eixir, el 55,8% en tecnologia i informàtica, el 54,8% en productes per a la llar i el 52,3% en viatges i oci. Per edat, i comparat amb el 2024, el 49,4% dels consumidors de la generació Z gastarà menys en tecnologia i el 32,5% en esport. Mentre que el 59% dels baby-boomers de la Comunitat gastarà també menys en tecnologia.

En este sentit, tal com ha advertit en la presentació de l'estudi el director de Vedat Consulting, Pedro Reig, si comparem els resultats del 2025 amb anys anteriors, s’observa que enguany el consumidor de la Comunitat Valenciana seguirà "amb un patró de compres del dia a dia". A més, en general, atesa la incertesa geopolítica, les expectatives de despesa en la resta de partides són menors, tot mantenint-se principalment aquelles despeses que no suposen grans desemborsaments i ha assenyalat que en este moment de l'any "hi ha una mica més d'incertesa respecte a les despeses majors, més vinculades amb oci i restauració".

També et pot interessar

stats