Més de 6.000 al·legacions s'oposen als grans projectes fotovoltaics a la Plana Alta i l’Alcalatén
Ajuntaments, associacions, empreses i particulars mostren així l'oposició a uns projectes que tenen un fort impacte socioeconòmic, mediambiental i paisatgístic
El període d’al·legacions als dos grans projectes fotovoltaics que estan previstos per a la Plana Alta i l’Alcalatén ha conclòs amb més de 6.000 al·legacions i altres tantes signatures, segons la Unió Llauradora i Ramadera en un comunicat. Les signatures han sigut presentades per ajuntaments, associacions, empreses i particulars, que s’han unit per reflectir “la gran oposició i el clam social existent” a les localitats afectades davant “del greu impacte socioeconòmic, mediambiental i paisatgístic”.
Al comunicat, la Unió reclama que a les Useres (Alcalatén) s’han presentat més de 3.000 al·legacions, més de 1.600 a Vilafamés (Plana Alta) i prop de 1.400 a Cabanes (Plana Alta) per part de persones individuals afectades, empreses com les cases rurals, cellers i almàsseres i persones que es dediquen a l’agricultura i ramaderia.
“Hi ha més al·legacions que habitants”, destaquen que s’ha registrat un nombre similar de signatures individuals de rebuig, que tenint en compte “la demografia en aquests municipis on hi ha menys de 5.800 habitants entre les tres” és per a ells una mostra del “fort rebuig social a uns projectes que destrossen el territori i la manera de vida dels habitants de la zona.”
Un dels projectes que ha estat a informació pública és la construcció d'una planta fotovoltaica i l'estructura d'evacuació que afectarà els termes municipals de Cabanes, la Pobla Tornesa (Plana Alta), Vilafamés, la Vall d'Alba (Plana Alta), Costur (Alcalatén), l'Alcora (Alcalatén), Onda (Plana Baixa) i Castelló de la Plana. També hi ha un altre projecte de construcció en els termes municipals de les Useres, Vilafamés, Costur, l'Alcora, Onda i Betxí (Plana Baixa).
La finalització del termini de presentació d'al·legacions ha coincidit amb l'aprovació per part del govern espanyol de l'autorització administrativa prèvia per a la instal·lació fotovoltaica Magda, la seua infraestructura d'evacuació a les Coves de Vinromà (Plana Alta) i la línia d'evacuació, que passa per altres dotze municipis castellonencs.
Des de la Generalitat, s’ha anunciat la presentació d’un recurs d’alçada després de la publicació de l’autorització administrativa. Des de la Unió han celebrat aquesta decisió “i confien que el nou govern seguisca aquesta línia de defensa racional del territori”.