Directes
Ara en la televisió
À PUNT NOTÍCIES NIT
Ara en la ràdio
TERRITORI SONOR (reemissió)
Lliga Endesa: València Bàsket-Spar Girona

El 63% dels espanyols creu que la majoria de llocs de treball se substituiran per màquines d'ací a 15 anys

Un 34% de la població activa declara no sentir-se capacitada per a competir en un mercat laboral dominat per la tecnologia, una percepció negativa que està lligada al nivell d'estudis

Intel·ligència artificial / Europa Press

Dos terços (63%) de la població activa opina que la majoria dels llocs actuals seran substituïts per màquines en un termini de quinze anys, però només un 12% pensa que el seu mateix treball podrà automatitzar-se.

Així ho reflecteix la VI Enquesta de percepció social de la innovació a Espanya, elaborada per Cotec i Sigma Dos a partir de 7.587 entrevistes entre desembre del 2022 i febrer del 2023. L'estudi assenyala que l'autoconfiança enfront de les màquines "varia molt" en funció de la faena que es fa. Així, creuen més que els robots i les màquines de cap manera podran fer la seua faena d'ací a 15 anys els qui exerceixen ocupacions que impliquen tractar amb persones (64%), que els que empren màquines (54%) o els que es dediquen a processar informació (48%).

No obstant això, la meitat dels ciutadans (51%) confia que la revolució tecnològica crearà més ocupació de la que destruïsca. Un 56% creu que la tecnologia reduirà la durada de la jornada laboral i un 53% pensa que millorarà la conciliació entre vida privada i laboral.

En tot cas, un 34% de la població activa declara no sentir-se capacitat per a competir en un mercat laboral dominat per la tecnologia. Una percepció negativa que està lligada al nivell d'estudis, ja que diuen no sentir-se capacitats el 61% dels quals no tenen estudis, el 40% dels qui tenen estudis mitjans i el 22% dels quals tenen estudis superiors.

La majoria pensa que el sistema educatiu no prepara bé les futures generacions

La confiança que el sistema educatiu estiga preparant bé les futures generacions de treballadors per a aquest mercat laboral dominat per la tecnologia aconsegueix en l'enquesta el seu mínim històric (15%), cinc punts percentuals menys que un any arrere.

No obstant això, el 76% dels enquestats percep la innovació com un fenomen positiu, encara que la percepció d'Espanya com un país en la mitjana de la Unió Europea en innovació ha caigut 12 punts percentuals en cinc anys (47% en 2022). En tres anys, marcats per la pandèmia, entre 2019 i 2022, ha baixat també en 10 punts percentuals la percepció de les grans empreses espanyoles com a organitzacions innovadores (38% en 2022).

També et pot interessar