Directes
Ara en la televisió
MÚSICA DE BANDA

El 65% dels veïns de Xiva rebutgen una planta fotovoltaica als peus de la Serra

La companyia xifra en 500 els llocs de treball que es generarien en la construcció, amb una inversió de 110 milions d'euros.

Plaques solars en una imatge d'arxiu / Unsplash

Un 65% dels veïns de Xiva s'han mostrat contraris a la instal·lació d'una planta fotovoltaica al peu de la serra de Xiva en una enquesta ciutadana llançada per l'Ajuntament, que reflecteix que una majoria dels participants és desfavorable al projecte i no veu adequada l'elecció del lloc per part de l'empresa impulsora.

De més de 500 respostes, 323 consideren que el projecte és per al municipi “molt desfavorable” i 145 el veuen “molt favorable”. A més, 366 qualifiquen de “molt alt” el valor ambiental i paisatgístic de la zona triada i, per contra, 116 en consideren “baix” el valor. Per a 391 veïns l'elecció de l'enclavament no és “gens adequada” però 120 la veuen “molt adequada”. Un total de 179 es mostren contraris al fet que se situe en una altra zona del terme, enfront de 128 que ho veurien “adequat” i 11 “molt adequat”.

L'empresa Falck Renewables té projectada la instal·lació d'una planta fotovoltaica amb una superfície d'unes 400 hectàrees i una inversió de 110 milions d'euros, amb la qual podrà generar l'energia equivalent al consum de 80.000 llars en un any. La companyia xifra en 500 els llocs de treball que es generarien en la construcció. El projecte també contempla una línia d'evacuació d'alta tensió de 8,2 quilòmetres de longitud i 26 torres de suport que transcorren des de la planta fins al terme municipal de Godelleta.

L'Ajuntament, governat per Compromís i Més Xiva, va obrir un procés de participació ciutadana per a arreplegar l'opinió dels veïns sobre aquest projecte, que “vol transformar aquest típic paisatge agroforestal de cultius tradicionals de secà i rodals forestals, cursos d'aigua i abundants cases de retir, en un parc solar fragmentat en diverses desenes d'àrees tancades entre si, amb closos metàl·lics amb una longitud pròxima als 50 quilòmetres”, segons el text de la consulta.

El desenvolupament d'aquesta mena d'infraestructures també obliga a canviar els usos del sòl per una nova classificació a un ús “industrial”, per la qual cosa “cal considerar com afectaria aquest projecte en el desenvolupament socioeconòmic i en els valors mediambientals, culturals i paisatgístics del nostre poble”, prossegueix el document del consistori.

L'Ajuntament presentarà al·legacions

L'Ajuntament de Xiva ja ha anunciat que presentarà al·legacions al projecte d'instal·lació davant el Ministeri per a la Transició Ecològica, en considerar que canviaria el paisatge del paratge natural municipal “més gran” de la Comunitat Valenciana, la serra de Xiva, una zona de gran valor ambiental.

L'empresa afirma que la zona és de baix impacte ambiental

Els terrenys afectats són cultius (garrofera i ametler) de propietat privada en un 99% i estan situats al peu del paratge natural, en un dels accessos a la serra. L'empresa argumenta que l'elecció d'aquesta zona es deu al baix impacte ambiental, la predisposició i acceptació dels propietaris de les parcel·les, l'espai suficient i la insolació del terreny. A finals de febrer comptava amb 300 preacords tancats de les 350 parcel·les necessàries per al projecte i esperava aconseguir el 100% de l'acceptació en les setmanes següents.

la Foia de Bunyol

També et pot interessar