Més de 800 llauradors i ramaders de La Unió participen aquest dimecres en la gran tractorada de Madrid

És la cinquena mobilització de l'organització en les últimes setmanes i ja n'hi ha prevista una dijous al port de València

Una caravana de tractors de camí a Madrid, a primera hora d'aquest dimecres / Efe

Més de 800 llauradors i ramaders de La Unió Llauradora i Ramadera, procedents de diversos punts de la Comunitat Valenciana, participen aquest dimecres en la gran protesta-tractorada convocada a Madrid per la seua organització estatal, la Unió d'Unions. Amb el lema "No ens sobren els motius", pretén denunciar la crítica situació que viuen els llauradors i ramaders a causa de les males collites i els alts costos de producció. La marxa acaba a les portes del Ministeri d'Agricultura. El gruix de l'expedició valenciana eixirà amb autobús. També s'hi han desplaçat alguns tractors, que han eixit al llarg de dimarts des de la comarca d'Utiel-Requena. De fet, dimarts a la nit ja hi havia desenes de llauradors amb els tractors concentrats a Torrejón de la Calzada, a les portes de Madrid, preparats per a iniciar la marxa quan arribe la resta de companys. 

L'organització considera que hi ha prou motius de pes per a convocar el sector a la mobilització. “La llei de la cadena alimentària no compleix amb un dels seus objectius principals: que el preu que perceben els llauradors i ramaders pels seus productes els compense –almenys– els costos productius", segons han denunciat en un escrit. De fet, asseguren que "els olivicultors i viticultors valencians s'han quedat fora de les ajudes de totes les administracions; els cerealistes han tingut mala collita i baixos preus, igual com molts altres sectors".

A més, acusen el govern d'haver signat un acord internacional per a retirar les ajudes al gasoil agrícola i arriben a afirmar que "els ramaders continuen sacrificant animals per uns plans de sanitat irracionals". Demanen a l'executiu complir amb els contractes de doble tarifa per al regadiu quan hi haja un increment del cost per la sequera, ja que "es rega més i més car" i pateixen "la competència deslleial de les importacions, que no respecten les normes" que sí que s'imposa al sector a Espanya.

Per altra banda, lamenten patir "els efectes de la falta de pastures", que no se simplifique la política agrària comuna de la Unió Europea (PAC) i que s'aproven constantment "noves exigències ambientals", que diuen que els carrega de "més costos i més burocràcia”.

Les protestes dels llauradors i ramaders valencians continuaran

La prevista aquest dimecres és la cinquena acció de protesta que protagonitza l'organització agrària al llarg de les últimes setmanes. La primera va ser una foguera del vi, el 26 de gener, a Caudete de las Fuentes (Plana d'Utiel-Requena), al costat de la resta d'organitzacions agràries i cooperatives. La segona la va convocar La Unió al port de Castelló el 7 de febrer, després de la qual el president de PortCastelló es va comprometre a eliminar les bonificacions als cítrics importats de tercers països, tal com li havia sol·licitat l'organització. La tercera es va repetir el 15 de febrer a PortCastelló, al costat de les altres organitzacions agràries i cooperatives. I la quarta, el 16 de febrer, va consistir en tres tractorades simultànies a Sant Isidre (Baix Segura), Villena (Alt Vinalopó) i Muro d'Alcoi (el Comtat).

Després d'aquesta tractorada a Madrid, La Unió no para. Té previst participar dijous en una altra acció de protesta conjunta al port de València, on insistiran a la presidenta, Mar Chao, que retire les bonificacions als cítrics importats, tal com ha fet el seu homòleg castellonenc.

De fet, l'organització no descarta continuar la campanya de protestes "si les administracions no reaccionen en el transcurs dels pròxims dies amb mesures reals i eficaces, i no amb anuncis buits, que aborden els problemes d'una manera superficial i no serveixen per a la magnitud de la crisi que travessa el sector productor”, segons han declarat en un comunicat.

També et pot interessar

stats