La inflació dels aliments es queda en el 9,3%, la menor des de març del 2022

L'abaratiment dels carburants conté l'IPC general en el 3,5% en octubre tant a la Comunitat Valenciana com en el conjunt d'Espanya

Una dona reposta en una estació de servei (arxiu)
Una dona reposta en una estació de servei (arxiu) / Europa Press

Octubre tanca amb la inflació estabilitzada a la Comunitat Valenciana, que es manté en la mateixa taxa interanual de l'Índex de Preus al Consum (IPC) del conjunt de l'Estat: 3,5%. És un percentatge idèntic al de setembre tant a escala nacional com autonòmica, la qual cosa evidencia una certa contenció en els preus en els últims mesos després dels rècords assolits el 2022, per damunt del 10%. Es tracta d'una tendència a la moderació propiciada, majoritàriament, per l'abaratiment dels combustibles, segons ha explicat l'Institut Nacional d'Estadística (INE). L'ens ha confirmat aquest dimarts la dada d'inflació general per al desé mes del 2023, que coincideix amb la xifra avançada fa dues setmanes, i també els indicadors territorialitzats.

Una de les notícies més positives en l'actualització d'octubre la trobem en l'evolució del preu dels aliments, un dels grups de productes que més estralls ha fet en les butxaques de les famílies tant valencianes com en tot l'Estat. Amb una inflació interanual del 9,3% en el cas autonòmic, registren l'encariment més baix en més d'any i mig, concretament des de març del 2022. En aquell moment estaven en el 7,2% i els preus ja començaven a disparar-se amb l'esclat recent de la guerra a Ucraïna només un mes abans. La taxa, que va arribar a catapultar-se per damunt del 17% a la Comunitat Valenciana en febrer del 2023, s'ha relaxat fins a pràcticament la meitat. Això no vol dir que els preus dels aliments no continuen pujant —de fet, és el grup que més s'està resistint a la baixada, a pesar de les mesures d'incentiu adoptades pel govern espanyol—, però l'increment sí que s'alenteix cada vegada més. Si fa just un any la cistella de la compra ens costava 100 euros, ara adquirir els mateixos productes ens suposa una despesa de 109,3 euros per a la nostra cartera.

L'INE atribueix l'evolució a la baixa en els preus dels aliments, majoritàriament, al fet que els llegums i hortalisses, la llet, els ous i el formatge, la carn i les fruites s'encariren aquest mes menys que l'octubre del 2022. En sentit contrari, olis i greixos augmenten el cost més que en el mateix període de l'any passat. Aquests dos productes, precisament, són els que encapçalen en el territori el rànquing d'inflació en octubre: +50,6% de variació anual. Els segueixen, a molta distància, la carn de porc (+14,8%), els preparats per a llegums i hortalisses (+12,4%), l'aigua mineral, els refrescos i els sucs (+11,7%), la llet (+10,7%), el sucre (+10,5%) i els cereals (+10,4%).

La radiografia de la inflació a la Comunitat Valenciana en octubre es completa amb una ullada a la resta de grups que analitza l'INE. L'alimentació, tot i haver moderat la variació interanual quasi punt i mig aquest darrer mes, continua liderant el rànquing d'increment de preus. També creixen considerablement els de les begudes alcohòliques i el tabac (+7,5%) i restaurants i hotels (+6,8%). La cara contrària de la moneda correspon als productes que són ara més barats que fa un any. Una davallada que es concentra en el grup de l'habitatge, aigua, electricitat, gas i combustibles (-8,7%), l'única categoria en negatiu de totes les que contempla l'estadística.

El territori, que presenta un IPC interanual que coincideix amb la mitjana estatal, es queda aquest mes en la part intermèdia de la taula autonòmica. Les taxes més elevades les presenten les illes Canàries (4,3%), Ceuta (4,1%) i Melilla (4,1%). En l'altre costat, se situa Aragó (2,5%), Extremadura (3%) i Astúries (3,1%).

Un indicador que serveix a les veus expertes per a analitzar la tendència de fons és la inflació subjacent, que exclou del càlcul l'energia i els aliments frescos per considerar-los més volàtils. El comportament en els últims mesos d'aquest indicador, que només es proporciona a escala estatal, evidencia que ja s'ha començat el camí cap a la normalització en la crisi inflacionària. En octubre es modera fins al 5,2% i arrossega tres mesos seguits de descens. El percentatge es manté elevat, però està en els nivells més baixos des de maig del 2022.

El Ministeri d'Afers Econòmics ha insistit que les mesures de política econòmica "han permés a Espanya mantindre en l'últim any una de les menors taxes d'inflació i major creixement econòmic de la zona euro". En un comunicat per a valorar l'escenari actual, afigen que aquesta situació "ha afavorit una major competitivitat de les empreses espanyoles i el guany de poder adquisitiu dels salaris".

També et pot interessar

stats