Acaba sense acord la reunió entre govern, sindicats i patronal per a apujar el salari mínim

Les parts no han plantejat "línies roges" i des d’UGT i CCOO esperen arribar a un pacte tripartit

El secretari d'Estat de Treball, Joaquín Pérez Rey, ha presidit la Taula de Diàleg Social que aborda la pujada del Salari Mínim
El secretari d'Estat de Treball, Joaquín Pérez Rey, ha presidit la taula de diàleg social que aborda la pujada del salari mínim / Ministeri de Treball
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
30 de novembre 2023 - 20:35 Actualitzat: 30 de novembre 2023 - 22:20

La reunió entre el govern espanyol, els sindicats i la patronal per a abordar la pujada del salari mínim interprofessional (SMI) de 2024 ha acabat aquest dijous sense acord ni xifres sobre la taula, però les parts no han plantejat "línies roges" i des dels sindicats s'espera arribar a un acord tripartit. En declaracions als mitjans al final de la reunió d'aquest dijous, el vicesecretari general de política sindical d'UGT, Fernando Luján, ha assenyalat que els sindicats no han plantejat una xifra de pujada, sinó que l'augment mantinga l'SMI en el 60% del salari mitjà i que no es perda poder adquisitiu.

El Ministeri de Treball veu marge per a arribar a un acord tripartit amb els agents socials per a una pujada del salari mínim interprofessional (SMI) del 4% el 2024, en línia amb el que s'estableix en l'acord de negociació col·lectiva entre patronal i sindicats. Però, en la reunió d'aquest dijous, primera de la negociació per a apujar l'SMI, no hi ha hagut acord. En tot cas, la ministra de Treball, Yolanda Díaz, s'ha mostrat optimista en aconseguir un acord en aquest tema.

"El 60% (del salari mitjà) ha de garantir-se (amb la pujada de l'SMI)", ha asseverat la secretària d'acció sindical de CCOO, Mari Cruz Vicente, i ha afegit que, igualment, "ha de tindre en compte el cost de la vida". En aquest sentit, ha puntualitzat que no es tracta tant de la taxa d'inflació general, sinó de la taxa subjacent, ja que "el preu dels aliments bàsics s'ha incrementat per damunt del 5%". Amb tot, els sindicats han assegurat que en la seua proposta no han indicat xifres, sinó els "vectors" que han de regir la pujada.

Així mateix, han assenyalat que no hi ha un acord sobre quin és el 60% del salari mitjà, ja que existeixen diferents estadístiques i el comité d'experts del Ministeri de Treball que l'any passat va recomanar un ventall de pujada no ha fet el mateix en aquesta ocasió.

Per la seua banda, fonts de la CEOE han assenyalat que en la reunió s'ha insistit en "la necessitat d'indexar els contractes públics a l'SMI" i que, en eixa petició, han comptat amb el suport dels sindicats, com aquests mateixos han confirmat davant dels mitjans. "No hem proposat una pujada amb quanties exactes. Hem parlat de paràmetres i objectius", ha resumit Luján, que ha indicat que en eixos objectius estan d'acord.

El vicesecretari general d'UGT ha indicat igualment que l’executiu espanyol no ha fet cap proposta perquè "ha de ser respectuós amb les parts" i "dictar" la quantia després d'escoltar els agents socials. La pròxima reunió tindrà lloc el dilluns 11 de desembre.

També et pot interessar

stats