La dana dispara els accidents laborals en 2024, que creixen un 54% i deixen 111 víctimes

CCOO-PV lamenta que la falta de mesures preventives ha tingut “unes conseqüències catastròfiques sense precedents”

Flors en record de les víctimes mortals de la dana durant la manifestació contra Mazón a València
Flors en record de les víctimes mortals de la dana durant la manifestació contra Mazón a València / Ana Beltrán (EFE)

Els accidents laborals mortals s'han disparat en 2024 a la Comunitat Valenciana i han costat la vida a 111 treballadors i treballadores, un 54% més que l'any passat. Les dades, incloses en l'estadística actualitzada este dijous pel Ministeri de Treball, situen el territori molt per damunt de l'increment mitjà estatal, que és del 10,4%. De les 796 morts ocorregudes a Espanya vinculades amb l'àmbit laboral, pràcticament una de cada huit tenen lloc al territori valencià. Els sindicats consideren estes xifres inassumibles i urgeixen les administracions a adoptar mesures.

Des de Comissions Obreres al País Valencià atribueixen este “increment desmesurat” de la sinistralitat laboral en gran manera a l’impacte de la dana, ja que 77 de les morts (el 63%) han tingut lloc a la província de València, especialment en accidents in itinere. En un comunicat, la secretària de Salut Laboral del sindicat, Nuria Lázaro, lamenta que la falta de mesures preventives i d’implementació de sistemes d’alerta ha tingut unes “conseqüències catastròfiques sense precedents”. “És necessària una major ambició en la velocitat de la implantació en les polítiques d'adaptació al canvi climàtic per a evitar la pèrdua de vides, però també d'una cultura preventiva. Aprendre del que no cal fer és l'únic ensenyament possible i acceptable en una societat que es considera avançada”, ha deixat clar.

Més de 63.000 accidents laborals en només un any

Durant l'any passat, a la Comunitat Valenciana es registraren més de 63.000 accidents laborals de diversa consideració, la gran majoria lleus (99%). Del total de sinistres que acabaren en mort, 81 foren durant la jornada laboral, 20 més que el 2023. Els 30 restants ocorregueren durant els desplaçaments al lloc de faena —els anomenats in itinere—, díhuit més. "Es registra una situació molt preocupant en la sinistralitat mortal", ha denunciat CCOO després de publicar-se unes dades que considera "inassumibles".

Per províncies, València és la que més víctimes mortals concentra, seguida d'Alacant (25) i Castelló (9). L'estadística del Ministeri de Treball sobre sinistralitat laboral desglossa també per tipologia de relació laboral. La majoria de les persones que perderen la vida fent la seua faena eren assalariades: 103, quasi el doble que el 2023 (53). Per contra, 8 més eren autònomes, 4 menys.

Dins dels sinistres fatals que ocorregueren durant la jornada laboral, l'informe de Treball ofereix dades quant al sexe i sector, però són d'abast estatal. La gran majoria, 608 de 646, van ser homes, mentre que 38 dones van morir també treballant. Per sectors, els serveis tornen a presentar la xifra més grossa d'accidents mortals, amb 326 (+15,6% respecte de l'any anterior). Els segueix la construcció, amb 135 accidents mortals, i la indústria, amb 116. En l'agricultura es van registrar 69 accidents mortals.

En termes relatius, l'índex d'incidència dels accidents mortals en jornada laboral se situa en el 3,17 enfront del 2,92 d'un any abans. Este paràmetre mostra el nombre de sinistres per cada 100.000 persones ocupades. Per activitats, és el sector agrari el que va tindre major índex d'incidència (9,73), seguit de la construcció (9,61), indústria (4,84) i serveis (2,06).

Problemes estructurals en la prevenció laboral

Per motiu de mort, el principal continuen sent els infarts, vessaments cerebrals i altres causes estrictament naturals (266). L'increment més notable, però, es dona en els xocs o colps contra un objecte en moviment (46), que duplica les morts de l'any anterior. "S'aprecia que les causes d'accidents mortals que experimenten un increment més acusat són les relacionades amb els riscos de seguretat clàssics i fàcilment prevenibles, com els colps amb objectes, els ofegaments en un líquid o els atrapaments, aixafaments i amputacions", assenyalen des de CCOO.

El sindicat també recorda que la definició d'accident mortal inclou les defuncions que es produeixen en els dotze mesos posteriors al sinistre. Per això, avisen que quan es disposen de dades consolidades, les morts per accident laboral es dispararan molt per damunt de les 800. "El fort increment de la sinistralitat mortal ens adverteix que els problemes estructurals de la prevenció a Espanya continuen sense solucionar-se", critica el sindicat, que reclama al govern espanyol accelerar els treballs de la taula de diàleg social oberta per este assumpte.

També et pot interessar

stats