Acord històric entre els regants del Vinalopó i la Confederació per a derivar l’aigua del Xúquer a les comarques del sud
El pacte preveu 18 hectòmetres cúbics des del Xúquer per a enguany, però s’assoleix amb vocació de continuïtat, i obliga els llauradors a reduir un 60% l’explotació dels aqüífers
Els regants de les comarques del sud i el govern d'Espanya arriben a un acord històric: els usuaris del Xúquer-Vinalopó i la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, amb competències sobre els cabals de la conca, han tancat un pacte perquè l’aigua del Xúquer arribe a les comarques del sud per al regadiu.
Aquest acord contempla una aportació inicial de 18,8 hectòmetres cúbics per al que queda de 2022. Els llauradors pagaran a 29 cèntims el metre cúbic d’aigua per al reg. Des de la Junta Central del Xúquer-Vinalopó han expressat una satisfacció “tremenda” perquè finalment, després de dècades de negociacions, puga arribar de manera continuada l'aigua als camps de cultiu del Vinalopó.
A pesar que l’acord que han tancat l'ens hidrogràfic i la Junta Central del Xúquer-Vinalopó és per a enguany, la intenció de les parts és donar-li continuïtat. D’aquesta manera, el pacte assolit entre les dues parts acaba amb una dècada de desacords, en què els regants del Vinalopó reivindicaven més aigua, atés que a través del canal del transvasament només han arribat deu hectòmetres des que què es va construir la canalització.
Esperem que a partir d’ara es normalitze una rutina que hauríem d’haver tingut des de fa anys
“Esperem que a partir d’ara es normalitze una rutina que hauríem d’haver tingut des de fa anys”, expressa el portaveu de la Junta Central del Xúquer-Vinalopó, Ángel Urbina, en declaracions a À Punt.
Les copioses pluges de les últimes setmanes, que han recarregat els embassaments de la conca del Xúquer, han aplanat el camí per a arribar a aquest anhelat acord per part dels llauradors. El preu del metre cúbic ha sigut el principal escull de la negociació, com ha admés el portaveu de la Junta Central del Xúquer-Vinalopó.
Satisfets amb el preu
Tot i això, els usuaris ara es mostren satisfets perquè la pagaran a menys de 30 cèntims “gràcies a l’esforç que ha fet el ministeri per a rebaixar el preu”, com puntualitzava Urbina. “Si no és per l’aportació de l’Estat, i pel preu en què està la llum, podríem haver pagat fins a 88 cèntims”, explicava.
En aquest sentit, el portaveu de la Junta Central del Xúquer-Vinalopó ha indicat que un parc fotovoltaic, que promourà l’Estat, contribuirà a fer que l’energia elèctrica s’abaratisca els pròxims anys.
Així, els llauradors de les comarques del sud confien a rebre a partir de maig els primers metres cúbics d’aigua. A més, confien a fer extensiu aquest acord als pròxims anys, de manera que els agricultors tinguen garantida l’aigua per als seus cultius en un termini de “cinc o nou anys”.
Ni el consum urbà ni l'industrial afectats
A canvi de les aportacions que rebran del Xúquer, els regants del Vinalopó hauran de reduir les extraccions dels aqüífers un 60%. Aquesta reducció no afectarà ni el consum industrial ni el consum urbà. "Tanquem pous i consumim aigua del Xúquer-Vinalopó", sentenciava Ángel Urbina.
La Conselleria d’Agricultura haurà de finalitzar ara unes obres complementàries, segons ha explicat Urbina, en el marge esquerre del Vinalopó, als termes de Monfort i Agost, que permetran que una vegada arribe l’aigua a la zona a través del canal es puga distribuir fins a les explotacions. “En dos o tres anys estaran acabades”, indicava.