Directes
Ara en la televisió
BON DIA COMUNITAT VALENCIANA

Així ha afectat la guerra d'Ucraïna l'economia valenciana

Omplir el depòsit de carburant va arribar a superar els dos euros el litre i el preu de la llum va superar el 400 euros el megawatt hora

Productes de la compra, en un supermercat / À Punt NTC

A la tendència a l'alça dels preus de l'energia el 2021, es va sumar la guerra a Ucraïna i les conseqüències directes en la pujada dels preus del gas i l'electricitat, circumstàncies que han afectat les butxaques de les valencianes i els valencians.

Vicente Pallardó, investigador sènior de l'Institut d'Economia Internacional, ha explicat que en subministres bàsics, siguen aliments, energia, petroli o gas natural fins i tot problemes que tenen lloc molt lluny ens afecten substancialment. Ho hem viscut amb la invasió russa d'Ucraïna, però seria molt superior si realment esclatara un conflicte entre la Xina i Taiwan.

Durant el 2022, omplir el depòsit de carburant va arribar a superar els dos euros el litre i el preu de la llum va superar els 400 euros el megawatt/hora. Amb l’augment del preu del gas i les matèries primeres, també és més cara la cistella de la compra valenciana, vora un 16%. Les hipoteques també s’han encarit per la pujada dels tipus d’interés al voltant de 200 euros.

Manuel Alcázar, investigador de l'Institut d'Enginyeria Energètica, ha explicat que “en cinc mesos, va pujar l'electricitat un 40%, però no es pot garantir que tot siga per la guerra, encara que sí que ha afectat”. El límit al gas o la bonificació del carburant van aconseguir donar un respir a aquesta pujada de preus, com “la baixada d'impostos i els peatges”, ha recordat Alcázar.

Amb tot, la inflació es manté alta i l’impacte de la guerra és ja evident a les butxaques de la societat valenciana.

Guerra a Ucraïna Un any de guerra a Ucraïna

També et pot interessar