Els agents socials valencians demanen al govern d’Espanya que “no eludisca la seua responsabilitat” en el finançament
La Fedea proposa un fons d’anivellament autonòmic, amb 750 milions per al territori valencià
Diversos representants del món empresarial, polític i sindical han participat aquest dilluns en una trobada sobre finançament autonòmic organitzada per Ràdio València. Durant el col·loqui, l'empresariat i els sindicats han exigit un compromís ferm al govern espanyol perquè resolga el que consideren “un problema greu per a la societat valenciana”.
La jornada ha començat amb una intervenció del director d'investigació de l'Institut Valencià d'Investigacions Econòmiques (IVIE), Francisco Pérez, que ha abordat “el problema estructural d’infrafinançament que pateix la Comunitat Valenciana des de fa anys”.
A continuació, hi ha hagut una taula redona entre agents econòmics i socials amb el president de la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana (CEV), Salvador Navarro; el secretari general de la UGT-PV, Ismael Sáez; i la secretària general de CCOO PV, Ana García Alcolea. Navarro ha reconegut que, a pesar que “el govern actual dona suport al govern autonòmic”, és un gest “temporal” i ha insistit que “ens donen allò que ens correspon”.
En la mateixa línia han coincidit els portaveus sindicals. Sáez ha recordat que “el govern no pot eludir la seua responsabilitat” i García ha afegit que espera que “aquesta vegada siga de veritat quan puguem veure damunt de la taula aquest esborrany de projecte”. A més, ha demanat que “ens puguem asseure totes les comunitats autònomes a negociar-ho”.
Finalment, la trobada ha acabat amb un debat sobre la reforma del sistema de finançament autonòmic, entre els síndics Manolo Mata (PSPV), María José Catalá (PP), Ruth Merino (Cs), Fran Ferri (Compromís) i Pilar Lima (Unides Podem).
El pròxim dissabte, la Plataforma per un Finançament Just ha convocat mobilitzacions a les tres capitals valencianes, una mobilització a la qual els diferents partits polítics han cridat a participar.
Un sistema de “fons d'anivellament” com a solució provisional
Precisament aquest dilluns, la Fundació d'Estudis d'Economia Aplicada (Fedea) ha plantejat al govern central algunes millores en el sistema de finançament autonòmic, mentre s'avança en la negociació de reforma del model actual, ja que consideren "molt improbable" que l'esborrany d'Hisenda arribe al projecte de pressupostos generals de l'Estat de l'any 2023.
En concret, han proposat al govern fer una aportació unilateral a les comunitats autònomes més mal finançades, a través d’un “fons d'anivellament”, que podria implementar-se sense necessitat d'un gran acord general, "potser mitjançant un pacte entre els dos partits més grans". En el cas valencià, el xifra en 750 milions d’euros.
A més, la fundació ha suggerit establir les bases per a avançar "cap a la plena responsabilitat fiscal" de les comunitats autònomes. Proposa que la despesa més gran d'aquestes administracions es finance “a través d'impostos autonòmics clarament perceptibles pels ciutadans, sense renunciar a mecanismes potents d'anivellament".