Directes
Ara en la televisió
ATRAPA'M SI POTS
Ara en la ràdio
PODRÍEM FER-HO MILLOR (reemissió)

Els agricultors valencians demanen a Europa tancar la frontera als cítrics de Sud-àfrica

AVA-Asaja considera “indignant” la reacció dels critricultors sud-africans davant la detecció de plagues

Camp de tarongers, en una imatge d'arxiu / À Punt NTC

L'associació agrària AVA-Asaja ha sol·licitat a la Unió Europea que "no cedisca al xantatge de la CGA (Associació de Productors de Cítrics de Sud-àfrica) i tanque la frontera als cítrics procedents del país, mentre no vulga o no puga garantir-ne la seguretat fitosanitària".

Des de l'organització asseguren que la publicació per part de la UE de les deteccions de plagues i malalties en les importacions de cítrics procedents de Sud-àfrica i d’altres països tercers ha agreujat la "guerra" entre el sector citrícola europeu i el sud-africà.

L'Associació Valenciana d'Agricultors ha taxat d’"indignant" la reacció que ha manifestat la CGA.

“En lloc d'abaixar el cap, reconéixer les seues reiterades intercepcions de fruites infestades de plagues i comprometre's a millorar els controls per a garantir la seguretat fitosanitària de les exportacions a Europa, la CGA acusa la Unió Europea d'imposar unes normes irracionals contra la taca negra (Phyllosticta citricarpa) i sol·licita al govern sud-africà que presente un litigi oficial davant l'Organització Mundial del Comerç (OMC) per proteccionisme", han assenyalat des de l’associació agrària.

Segons el president d’AVA-Asaja, Cristóbal Aguado, "les excuses, acusacions i amenaces amb què responen els citricultors sud-africans davant les 22 deteccions de taca negra en el que portem de campanya (davant d'una en 2022 i dues en 2021), l'única cosa que demostren és la incapacitat o la nul·la voluntat d’acomplir les mínimes regles de seguretat fitosanitària que s'estableixen per a evitar l'entrada i propagació d'aquesta malaltia de quarantena".

Qüestió estètica o malaltia?

L’Associació de Productors de Cítrics de Sud-àfrica va assenyalar que la taca negra "és una qüestió estètica que només afecta un percentatge minúscul de la fruita exportada com a resultat de les mesures de control". Al seu torn, l’organització agrària valenciana assegura que "es tracta d'una malaltia amb efectes devastadors que, segons l'Agència Europea de Seguretat Alimentària (EFSA), s'adapta perfectament al clima mediterrani".

"De fet, ja està expandint-se en la citricultura de Tunísia i s'acaba de detectar un positiu en carregaments d'Egipte", ha subratllat Aguado.

D'altra banda, també han assenyalat el fet que la CGA no haja fet cap menció a les dues deteccions de falsa arna (Thaumatotibia leucotreta) en sengles carregaments de taronges i pomelos".

Segons ha explicat Aguado, “això significa que Sud-àfrica no està fent bé el tractament en fred, perquè aquest procés evitaria la presència d'aquesta plaga".

Per això, ha exigit de nou que "el tractament en fred s'estenga als pomelos i les mandarines, en comportar el mateix risc fitosanitari".

Agricultura

També et pot interessar