Agricultors valencians inicien unes protestes amb una foguera del vi: "Els nostres enemics estan a Brussel·les"

El conseller d'Agricultura insta el govern espanyol a incloure al vi i l'oli en les seues ajudes

Els agricultors encenen una Foguera de vi
Els agricultors encenen una foguera de vi / AVA-Asaja

Agricultors i ramaders valencians han cremat aquest divendres una muntanya de ceps en una foguera del vi a la localitat de Caudete de las Fuentes, de la comarca valenciana d'Utiel-Requena, que ha marcat l'inici d'un calendari de protestes contra la nova política agrària comuna (PAC) i les normes europees que, al seu judici, formen part d'un "pla preconcebut de Brussel·les" per a "matar" el sector i substituir-lo per importacions procedents de tercers països.

"Els nostres enemics estan a Brussel·les", ha asseverat el president de l'Associació Valenciana d'Agricultors (AVA-Asaja), Cristóbal Aguado. Aquesta organització ha convocat la protesta que ha reunit centenars d'agricultors i a la qual s'han sumat altres associacions del sector com La Unió Llauradora, la Coordinadora Llauradora del País Valencià (CCPV-COAG), Cooperatives Agroalimentàries, l'Associació de Viticultors Cava de Requena i la Denominació d'Origen Utiel-Requena, segons ha informat l’organisme en un comunicat.

Al costat de la pila de ceps, els agricultors han mostrat cartells amb missatges com “Les polítiques agràries esclafen el sector”, “Una PAC que no serveix” o “Sense vida no hi ha vinya”. Aguado ha afirmat que "l'estratègia marcada per la Comissió és la mort dels agricultors i, per tant, la mort del camp europeu". "O canviem les polítiques agràries o hi haurà més camps abandonats, més incendis, més despoblament i aliments més cars. Som els primers ecologistes que cuidem el bosc verd que no es crema i que omplim les neveres. I això mereix un reconeixement real en forma de preus justos i estabilitat", ha reclamat.

En aquest context, ha subratllat que "altres països europeus estan alçant la veu i fins i tot als Països Baixos han creat un partit polític per a defensar els productors".

En concret, AVA-Asaja ha reclamat aprovar ajudes directes als productors de raïm i oliva, ampliar les establides per a l'ametla, els cereals i la ramaderia, adoptar mesures de suport com la verema en verd i la destil·lació de crisi, així com ajudes contra l'abandó definitiu de vinyes. També ha sol·licitat que totes les pòlisses d'assegurança tinguen cobert el risc de sequera fins al 70% del cost (el màxim permés per la legislació) a càrrec de la subvenció de les administracions, dret de reg de suport a tots els cultius llenyosos de secà, agilitzar els pagaments de les ajudes de la PAC de l'any 2023, resoldre els errors administratius que provoca la denegació del 15% de subvenció addicional per cultiu ecològic en resolucions de plans de millora i prorrogar la bonificació del gasoil B.

Aguirre demana que s’amplien les ajudes

En vista de la protesta d'aquest divendres, el conseller d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, José Luis Aguirre, ha assegurat que des del seu departament són "conscients que el sector del vi i de l'oli han sigut els grans perjudicats per la falta d'ajudes per part del govern espanyol, quan són probablement els cultius més necessitats de suport". "Hem sol·licitat al Ministeri que s’incloga aquests sectors en qualsevol línia d'ajuda que puga traure", ha indicat.

A més, ha indicat que el Consell està treballant en una legislació específica per al sector vitivinícola, que "entre altres mesures tractarà de potenciar l'estació enològica de Requena per a convertir-la en un centre de referència i en una eina útil per al sector".

També et pot interessar

stats