Agricultura llança un segon paquet d'ajudes de 5,5 milions pels efectes de la guerra al camp valencià
Roger Llanes demana al govern que "respecte l'acord" al qual va arribar amb la Comunitat Valenciana pel que fa al transvasament Tajo-Segura
La Conselleria d'Agricultura llança un segon paquet d'ajudes extraordinàries pels efectes causats per la guerra d'Ucraïna al camp valencià, segons ha avançat el secretari autonòmic d'Agricultura, Roger Llanes a Les notícies del matí.
Es tracta d'una inversió de 5,5 milions d'euros que arribarà a cultius que no van rebre ajudes en la primera bateria de subvencions emeses per l'administració per a pal·liar la pujada de preus de l'energia i dels productes fitosanitaris.
Roger Llanes ha nomenat els cultius la cirera, el raïm de taula, el caqui, o la producció de mel, entre altres. A més, ha recordat que en el primer paquet d'ajudes els cítrics valencians van rebre 25 milions d'euros.
D'altra banda, el Consell d'Estat abordarà aquest dijous el projecte de Reial decret de revisió dels 12 plans hidrològics i que inclou la revisió del cabal ecològic del Tajo-Segura que ha alçat molta controvèrsia entre les comunitats autonòmiques afectades.
El Pla Hidrològic del Tajo proposa ara uns increments fixos dels cabals ecològics sense prendre en consideració l'estat de les aigües. Un nou pla que redueix el transvasament al qual la Generalitat s'abstingué davant el rebuig i crítiques de l'oposició.
Roger Llanes ha explicat el sentit d'eixa abstenció i ha dit que "és una abstenció condicionada. Si no porta el reial decret la disposició addicional 9, el nostre vot s'ha de considerar negatiu".
El Consell assegura que el govern central ha canviat de criteri respecte al qual es va aprovar en el Consell Nacional de l'Aigua pel que fa al transvasament Tajo-Segura. "Hem demanat oficialment les actes de la reunió i no les tenim", ha lamentat.
La Generalitat ha recorregut la decisió al Consell d'Estat i han demanat reobrir la via del diàleg. Roger Llanes ha demanat a l'executiu que "respecte l'acord" al qual va arribar amb la Comunitat Valenciana.
Havien arribat a un bon acord que era satisfactori i conduïa a un horitzó de certitud i el que va passar és que es va cancel·lar i encara continuem lluitant per la situació que tenim damunt de la taula
L'augment dels cabals ecològics del transvasament Tajo-Segura suposarà menys aigua per a regar en les comarques del sud. Els regants de les comarques del sud ja s'han manifestat a Madrid i asseguren que sense eixa aigua perilla l'activitat i els llocs de treball.
Amb la previsible reducció d'arribada d'aigua i uns efectes del canvi climàtic cada vegada més palesos, Llanes no creu que calga replantejar-se si els regadius són sostenibles en la Comunitat Valenciana.
Els regadius en el nostre territori són absolutament sostenibles. Som l'única comunitat que no ha augmentat els regadius en les dues últimes dècades i estan ajustats al mil·límetre la quantitat d'aigua
A més, ha recordat que són regadius històrics i els més recents tenen 40 anys. "Van ser pioner en els noranta en la modernització dels regadius i tenim una cura i eficiència màxima en l'ús de l'aigua".
D'altra banda, en l'entrevista també han parlat de plagues, en concret les que afecten els cítrics. La xilel·la s'ha detectat ja en cítrics a Portugal. Llanes ha explicat que hi ha un protocol per a evitar que açò es trasllade a la Comunitat Valenciana i considera que "la possibilitat és remota". "Tenim un pla de vigilància fitosanitària citrícola des de fa dècades reforçat des del 2017", ha destacat.