Directes
Ara en la televisió
TERRITORI EN CONCERT
Ara en la ràdio
FÓRMULA TERRITORI (reemissió)

Aguado demana suport per a crear un 'lobby' agrícola valencià fort a Brussel·les

El president d'AVA-Asaja afirma que la falta de grups de pressió propis impedeix guanyar visibilitat i això té conseqüències, com en el repartiment dels 81 milions d'euros de la reserva de crisi de la PAC

Cristóbal Aguado, en 'Les notícies del matí' / À Punt NTC

El president de l'Associació Valenciana d'Agricultors (AVA-Asaja), Cristóbal Aguado, ha demanat als polítics suport per a crear un lobby agrícola valencià fort a Brussel·les que tinga pes a la Unió Europea.

Aguado ha explicat a Les notícies del matí el treball que fan els agricultors a Europa, on el sector està unit i lluita pels interessos del camp comunitari. Un mètode, ha dit que ha permés instaurar els tractaments en fred per als cítrics de Sud-àfrica.

A pesar d'això, troba a faltar una estratègia com la que aplica Catalunya, amb un lobby fort i situat en un punt estratègic.

Per a Aguado, la falta de lobbies propis "ens impedeix guanyar visibilitat" i això té conseqüències, per exemple, en el repartiment dels 81 milions d'euros de la reserva de crisi de la política agrària comuna (PAC), i que depén del ministre d'Agricultura, Luis Planas.

"Les estructures agràries valencianes no estan a l'altura del segle XXI"

Un altre dels problemes que té el camp valencià és que les terres estan molt fragmentades i qualsevol intervenció en maquinària o tractaments s'encareix molt. El president d'AVA-Asaja considera que "les estructures agràries valencianes no estan a l'altura del segle XXI".

Aguado aposta per una reestructuració del camp que permeta extensions més grans de la producció.

D'altra banda, altres problemes que arrossega el sector són "la situació de la població agrària envellida, que no és admissible, i la llei de cadena, que ha de funcionar".

Demana al PP que gestione Agricultura i no com el PSPV, que li la va donar a Compromís

Així mateix, ha demanat als partits que donen suport al sector i "facen polítiques de consens i no fer i desfer encara que hi haja canvis polítics".

En aquest sentit, ha dit que li agradaria que el PP de Carlos Mazón, com a partit més votat, s'encarregara de gestionar la Conselleria d'Agricultura.

Aguado ha recordat que en l'anterior Consell, Ava-Asaja tenia pactat amb el PSPV un full de ruta de les necessitats del camp valencià i després va donar a Compromís la conselleria. "Compromís a nosaltres no ens havia presentat cap pla i no tenia res a veure amb el programa socialista consensuat amb el sector".

A la persona que haja de gestionar l'agricultura valenciana des del nou Consell, el president d'Ava-Asaja li demana que siga una persona que "entenga d'agricultura i que tinga un equip amb un tarannà negociador, pactista i de parlar amb els que "som representatius del camp, els que hem d'estar asseguts en una taula contínuament per a solucionar els problemes".

AVA-Asaja demana al PE retirar la llei de restauració de naturalesa

AVA-Asaja demana al Parlament Europeu que retire la llei de restauració de naturalesa després que la rebutjara la Comissió de Medi Ambient, Salut Pública i Seguretat Alimentària (COMENVI) i les d'Agricultura i Pesca.

L'organització valenciana insta tots els eurodiputats espanyols a votar en contra d'aquesta llei en el pròxim ple del Parlament Europeu, que se celebrarà a Estrasburg entre l'11 i el 13 de juliol, seguint la lògica del rebuig de les Comissions d'Agricultura, Pesca i Medi Ambient.

El president d'AVA-Aasaja, Cristóbal Aguado, assegura que "tots estem d'acord a defendre la naturalesa i avançar cap a pràctiques més sostenibles", però la classe política "no ha d'aprovar legislacions d'esquena al camp".

Sense rendibilitat agrària, adverteix, "no serà possible mantindre un teixit verd productiu. Sense agricultors i ramaders, no serà possible lluitar de manera eficaç contra el canvi climàtic".

València Agricultura

També et pot interessar